Een recept uit het boek Mezze. De lekkerste gerechten uit de keuken van het Midden-Oosten.
Lees hier de recensie.

Het was moeilijk kiezen uit de lijst met recepten die beschikbaar zijn voor publicatie. Uiteindelijk koos ik voor het met halloumi gevulde brood. In een later stadium doen we wellicht ook nog de met kurkuma ingemaakte bloemkool. De keuze is gevallen op dit brood omdat ik me zo kan voorstellen dat je de halloumi ook door andere stevige kaassoorten kunt vervangen. En de gedroogde munt door een ander kruid. Kortom, de mogelijkheden om te variëren zijn eindeloos en het is een vrij simpel recept.

Met halloumi gevuld brood

3 zakjes (a 7 g) gedroogde instantgist
600 g bloem, plus extra voor het bestuiven
3 tl zeezout
1 el olijfolie, plus extra voor het invetten
250 g halloumi, uitgelekt en in blokjes van 5 mm
de geraspte schil van 1 citroen
1½ tl gedroogde munt

De toevoeging van geraspte halloumi aan dit brood maakt het nog lekkerder. Mijn hele familie is er gek op als ik het maak.

BEREIDING

Meet 400 ml lauwwarm water af. Doe de gist met 100 ml van het water in een kommetje. Roer om de gist op te lossen en laat het 5–10 minuten staan, tot het mengsel gaat borrelen.

Zeef de bloem en het zout en voeg geleidelijk het gistmengsel, de olie en de rest van het water toe om een zacht, plakkerig deeg te maken. Kneed het 10 minuten – het moet een vrij nat deeg zijn. Leg het in een met olie ingevette kom, dek het af met een schone theedoek en laat het 1 uur rijzen.

Meng intussen de halloumi, citroenschil en gedroogde munt in een middelgrote kom.
Vet een diepe braadslee licht in met olie. Sla het deeg terug en maak er 2 ballen van. Rol de ene bal uit tot een rechthoek van circa 20 x 30 cm of zo groot als de braadslee. Druk het tegen de bodem van de braadslee aan.

Strooi het halloumimengsel erover, maar laat 1 cm langs de randen vrij. Rol de andere deegbal uit tot een even grote rechthoek en leg die erop; knijp de zijkanten dicht om de vulling echt in te sluiten. Laat het deeg nog 1 uur rijzen, dit keer afgedekt met plasticfolie.

Verhit de oven tot 240 ˚C/gasovenstand 9.
Druk met je vingers diepe kuiltjes over het gehele oppervlak van het gerezen deeg, bijna helemaal tot de onderkant. Bak het brood 10 minuten in de hete oven, verlaag de oventemperatuur naar 200 ˚C/gasovenstand 6 en bak het nog 20 minuten. Het brood moet hol klinken als je erop klopt; zet het als dat niet zo is nog 5 minuten in de oven.

Stort het brood uit de braadslee en laat het afkoelen op een rooster.

Bekijk op bol.com

Mezze – Salma Hage – Uitgeverij Spectrum – ISBN 9789000364374 – €29,99