Chrissy Teigen is de dochter van een Thaise moeder en een Noorse vader. Ze is geboren in de staat Utah in de USA en al jaren een geliefd fotomodel. Naast haar werk als fotomodel schrijft ze graag en is ze heel vaak in de keuken te vinden. Ze heeft zelfs een foodblog onder de naam So Delushious. Ze is getrouwd met de beroemde zanger John Legend die zijn hit “All of Me” aan haar heeft opgedragen. Sinds april 2016 hebben ze een dochter. In februari 2016 kwam in Amerika haar kookboek Cravings uit en binnen de korste keren was het een New York Times bestseller. Gelukkig is het boek nu ook in het Nederlands vertaald en ook hier heeft het de titel Cravings.

Er zijn veel vooroordelen als het gaat om mooie jonge vrouwen. En als je een beroemd fotomodel bent zoals Chrissy Teigen en mensen kennen je eigenlijk niet dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat bij het doorbladeren van dit boek zo’n vooroordeel de kop opsteekt en ze het zonder verder nadenken weer weg leggen. Dat is jammer want  als je je in het boek verdiept dan zie je dat het zeker de moeite waard is om aan te schaffen.

Chrissy maakt er al jaren geen geheim van dat ze dol is op lekker eten. Overal op social media plaatst ze foto’s van gerechten die ze maakt in haar keuken. Soms mislukt een gerecht maar ook dan krijgen we de foto’s te zien en eet ze het alsnog met smaak op. Voor haar verjaardag kreeg ze van haar man een hele parmezaanse kaas cadeau zodat ze voor de hele familie pasta en risotto uit een uitgehold parmezaanwiel kon maken. Zeg nou zelf, zo’n cadeau geef je niet aan een vrouw die niet dol is op eten en koken. De recepten in het boek Cravings zijn mede ontwikkeld door Adeena Sussman (culinair journaliste en ontwikkelaar van recepten) met wie ze samen het boek schreef. Chrissy babbelt de recepten aan elkaar en schreef ook de toelichting op de gerechten. Dat doet ze heel humoristisch want ook schrijven kan ze. Je kunt dit boek niet zonder te glimlachen lezen.

En natuurlijk zijn er de foto’s. Foto’s van de gerechten maar ook van Chrissy en John. Sexy glamourfoto’s die laten zien hoe mooi en sexy ze is. En als je zo mooi bent waarom zou je dat dan verbergen? Voor een kookboek is het nogal onconventioneel opgezet. En dat past uitstekend bij Chrissy Teigen want welk topmodel twittert en instagramt nou regelmatig haar voorkeur voor fastfood? De hoofdstukken in het boek hebben titels als ‘Toastjes met sh*t’ of ‘Dingen die mensen onnodig eng vinden’. Er is een hoofdstuk ‘Partytime’ maar ook een hoofdstuk ‘Salades (voor als je ze nodig hebt)’ en nog veel meer.

De recepten zijn allemaal smulgerechten die prima te maken zijn. Geen onverkrijgbare ingrediënten of culinaire hoogstandjes. Gewoon lekker eten zoals Smeltende kaasbroodjes met kip in een jasje van everything, Sperziebonen met ham en kaas uit de oven, Romige gebakken eieren met parmezaan, Ovenschotel met tonijn, jalapeño, kaas en een chipstopping en ga zo maar door. Comfortfood zonder fratsen.
Nog een pluspunt van dit boek is het feit dat Chrissy Teigen en John Legend voor veel jonge mensen sterren zijn waar ze tegenop kijken en een voorbeeld aan nemen. En wat eten betreft zijn ze een prima voorbeeld. Geen gedoe met hypes als superfood of aanverwante verzinsels. Nee, gewoon de keuken in en koken. Samen koken en samen eten. Leuk boek.

Kosmos Uitgevers – €24,99 – ISBN 9789021564135

Koop bij bol.com