Japan is erg populair. Steeds meer mensen gaan op vakantie naar dit Aziatische land en komen terug met verhalen over heerlijk eten en bijzondere tradities. De Japanse keuken heeft een beetje de naam nogal ingewikkeld te zijn. Dat is geen wonder want vrijwel alles in Japan wordt aangestuurd door eeuwenoude tradities en diepgeworteld perfectionisme. Een Japanse chefkok zal niet zomaar een vis aan mootjes hakken of even tussendoor een paar sushi’s maken. Vrijwel alles gaat volgens exacte technieken en tradities uit vroeger eeuwen.
Ook de ingrediënten moeten in de Japanse keuken aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Omdat zaken als vis vaak rauw gegeten worden moet het supervers zijn. Veel gerechten krijgen hun bijzondere smaak door het gebruik van marinades en sauzen.
Tim Anderson is van mening dat de Japanse keuken met zijn verfijnde gerechten binnen ieders bereik ligt. Je moet het gewoon niet zo ingewikkeld maken en vooral geen ingrediënten gebruiken die wij hier niet kennen. Kan dat dan? Zeker wel en hij bewijst dat met zijn boek JapanEasy. In dit boek begint hij alle vooroordelen ten aanzien van de Japanse keuken van het aanrecht te vegen. Iedereen kan heerlijke Japanse gerechten klaarmaken en dat is precies wat hij je gaat laten zien.
We leren zeven Japanse ingrediënten kennen die goed verkrijgbaar zijn en waarmee je bijna alle gerechten uit JapanEasy kunt maken. Vervolgens lezen we over nog tien ingrediënten die soms van pas komen en die je in een goede speciaalzaak zeker kunt kopen. Na nog wat instructies over het koken van Japanse rijst en het serveren van een Japanse maaltijd gaan we echt aan de slag.
We beginnen met Salades & bijgerechten. Daarna Kleine gerechten, Sushi, Grote gerechten, Gerechten met rijst & noedels, Basissauzen & smaakmakers, Desserts en als laatste Dranken.
Als we naar de recepten kijken zien we inderdaad goed maakbare gerechten zoals gestoofde groenten met sesamdressing. De sesamsaus in dit gerecht maken we ook zelf en kan vaker ingezet worden als smaakmaker. De pangebakken paddenstoelen met soja-knoflookboter worden gemaakt met slechts vier ingrediënten. Zelf sushi maken kan iedereen met de instructies en stap voor stap foto’s uit dit boek. De sumo-hotpot is niets anders dan een fondue maar dan in bouillon. Bij de bijgerechten staan heerlijke kruidenmengsels zoals shichimi toarashi; een mengsel van chilipoeder, szechuanpeper, geroosterd sesamzaad, zeewiervlokken, gemberpoeder, witte peper en maanzaad. Heerlijk om zo op tafel te zetten en over de rijst te strooien maar ook om vis of vlees mee in te wrijven.
De uitvoering van JapanEasy is aantrekkelijk. De kleuren en het lettertype doen Japans aan. De zijkant (snede) van het boek is dezelfde kleur blauw als de tekst op de voorkant. Van ieder gerecht staat de naam er ook in kleine Japanse tekens bij. De schrijver van het boek, Tim Anderson, is winnaar van een masterchefserie en eigenaar/chefkok van het Japanse restaurant Nanban in Londen. Hij weet dus waar hij over praat.
Japans koken kan inderdaad heel easy zijn en is voor iedereen bereikbaar. Een paar van die overheerlijke recepten kun je zien in het inkijkexemplaar op Bol.com.
JapanEasy – Tim Anderson – Unieboek Spectrum – ISBN 9789000361236 – €24,99