“Cucinare è un’arte. Cucinare con il cuore è un’arte più grande”.
Koken is een kunst. Koken met het hart is een grotere kunst.

Link naar het inkijkexemplaar op Bol.com

In Identità is de liefde voor Italië uitgebreid te lezen en te zien. Het is een prachtig boek om in het zicht te laten liggen en dagelijks een blik in te werpen. Het is heel mooi gemaakt met verhalen over families, het eten, de tadities, de regio’s in Italië en vriendschap. En de foto’s in Identità zijn filmisch en authentiek.

Identità gaat over de culinaire geschiedenis van Italië en vertelt hoe het komt dat de verschillende regio’s hun eigen culinaire cultuur hebben. Nergens anders houden ze zo van tradities en gewoonten als in Italië. “En elke regio, ook elke stad en dorp, heeft typische gerechten die alleen daar klaargemaakt worden” zegt de auteur. Speciaal voor dit boek maakten Peppe Giacomazza en Max Vicca een onvergetelijke reis door Italië.
Peppe Giacomazza is de eigenaar van het restaurant La Botte in Genk (België). Zijn broer Gaspare is mede-eigenaar en sommelier van La Botte. Max Vicca is de fotograaf die de foto’s voor Identità heeft verzorgd en doet ook de communicatie van het restaurant. Hij werd betrokken bij de opmaak van Identità.

In de zeven hoofdstukken vind je gerechten die bij La Botte geserveerd worden. Gerechten waaruit de eigenheid van de regio’s uit Italië naar voren komt.
Ieder hoofdstuk wordt ingeleid met een verhaal dat inzicht geeft in het familieleven. Er zijn verhalen over de culinaire tradities en over de leermeesters van de Italiaanse keuken. Maar we lezen ook over vriendschap, het vieren van feesten en over het team van restaurant La Botte.

Identità gaat over nostalgie en emotie, over de roots van Peppe Giacomazza en over zijn eigen identiteit. Want dat is wat de titel van het boek Identità betekent. Hij is opgegroeid met het eten van “la mama” en dat is wat hij in ere wil houden.
Peppe Giacomazza voelt zich bevoorrecht om gerechten uit heel Italië op de kaart te kunnen zetten en er een eigen invulling aan te geven.

De recepten zijn allemaal uitgebreid omschreven met een duidelijk overzicht van ingrediënten en bij ieder recept staat een wijnsuggestie.
De prachtige foto’s maken dat je zin krijgt om direct aan de slag te gaan in de keuken. Veel gerechten zijn herkenbaar voor de lezers die van de Italiaanse keuken houden. Maar Peppe Giacomazza maakt de gerechten net iets anders zijn dan we gewend zijn. En erg mooi gestileerd. Het zijn echt kunstwerken op het bord.

Een van de gerechten waar Peppe een bijzondere touch aan geeft is de klassieker lasagne al ragù. De lasagne wordt opgebouwd zoals we het kennen. Als de lasagne uit de oven komt, gaat het de koelkast in om op te stijven. Met vormpjes worden er rondjes uitgestoken. Die worden opgestapeld tot kleine torentjes en deze worden daarna in de koelkast bewaard. De rest van de lasagne wordt in een blender gestopt, vermalen tot een stevige massa, die uitgesmeerd wordt op een vel bakpapier en lang in de oven wordt gelegd op een lage temperatuur. Na het afkoelen krijg je krokant gebakken vellen ragù. De lasagne torentjes worden in de oven verwarmd en geserveerd met een schuim van Parmezaanse kaas. Het recept wordt afgemaakt met stukken van de krokant gebakken vellen.

En zo vind je meer bekende en gewone recepten die specialer zijn gemaakt. Het is een heel mooi boek en het daagt je uit om de recepten uit te proberen.
Met mijn voorliefde voor Italië weet ik dat ik de komende feestdagen met dit prachtige boek inspiratie genoeg heb om wat moois op tafel te zetten. Identità kan ik iedereen aanbevelen. Het is een boek om te lezen, te dromen van het land en de prachtige producten en te bewonderen met al die mooie foto’s. Maar het is ook een inspiratie tot het maken van recepten met een echte Italiaanse identiteit!

Identità | Peppe Giacomazza
Pelckmans Uitgever | € 44,50
ISBN 9789463373678