Het overbekende culinaire landschap is aan het veranderen. En de veranderingen gaan snel. Want er is een nieuwe en jongere generatie die een plaats opeist in de keuken. Een van die succesvolle nieuwkomers is Vanja van der Leeden. Uiteraard kent iedereen die naam want haar eerste boek Indorock was een ongekend succes en winnaar van Het Gouden Kookboek 2019. Vanja omarmt de traditionele Indonesische en Indische keuken maar weet er keer op keer haar eigen draai aan te geven. Ze maakt er een heel nieuwe Indo-keuken van zonder dat de authenticiteit verloren gaat.

Na Indorock is er nu Indostok. “Het ultieme ABC van de lekkerste saté” staat er op de cover. De eerste hoofdstukken bevatten veel leesvoer en dat mag je onder geen beding overslaan want hier vind je onmisbare informatie over ingrediënten, bereidingswijzen en nog veel meer. Gezien de manier van schrijven van Vanja is dat lezen beslist geen straf. In eerste instantie schrok ik even want het gaat ook uitgebreid over het grillen op de barbecue/houtskoolgrill en die heb ik niet. Gelukkig geeft Vanja ook wat alternatieven voor mensen die in huis saté willen maken. Dus niet op open vuur. Ik miste daarbij de mogelijkheid om de grill in je oven te gebruiken. Eigenwijs als ik ben ga ik dat wel doen.

Want eigenwijs zijn mag. Sterker nog, Vanja moedigt dat aan. Zoek je eigen weg. Doe wat jij denkt dat het beste is. Wat zij doet is je de weg wijzen en vooral inspireren. De recepten vinden we terug in de hoofdstukken Vlees, Vis, Vega, Zoet, Sauzen en Bijgerechten. Watertandend gaan we door het boek. Saté van gepekelde kabeljauw. Tussen de stukjes vis rijgen we blokjes vetspek. En de recepten van de bijgerechten geeft Vanja ook. Of maken we de saté speklap met zelfgemaakte krupuk en acar van gepekelde kool en geroosterde biet. En oh oh de saté ananas met tamarinde en pinda-karamel! Saté varkenskarbonade abon laos en acar van sjalot. Alleen die abon laos al. Een smaakmaker van jewelste die je helemaal zelf kunt maken. Het is een mengsel van laos, geelwortel, sjalot, knoflook, palmsuiker, zout en olie en dan gebakken tot al het vocht verdampt is. Best een klusje maar zo lekker.

Je raakt niet uitgekeken en gelezen in Indostok. De recepten, de wederom prachtige foto’s van Remco Kraaijeveld, de tips en trucs, de koks/foodblogs die genoemd worden, de sites en adresjes en de literatuurlijst die ook gelijk weer wat titels bevat waar je zeker naar zult zoeken.
De satérecepten in Indostok zijn stuk voor stuk de moeite waard maar ik was ook (weer) aangenaam verrast door de bijgerechten, sauzen en sambals. De sambal ganja (een garnalen-limoensambal) lijkt me echt verrukkelijk evenals de sambal matah (rauwe Balinese sambal).

Indorock was bijzonder en vernieuwend en Indostok doet daar niet voor onder. De twee samen vormen een mooi stel waar je nog heel vaak uit zult koken. Hulde!

Indostok | Vanja van der Leeden
Nijgh & van Ditmar | €22,50
ISBN 9789038809649

Voor de goede orde: De achtergrondfoto met de saté is door Culinette gemaakt.