Het boek Makkelijke noedels van Pippa Middlehurst

Link naar inkijkexemplaar op Bol

Noedels, je kunt je bijna niet voorstellen dat ze er ooit niet of nauwelijks waren, in Nederland. Niet meer weg te denken nu. Ik ken gezinnen waar de kinderen een instant noedelsoepje maken voordat ze naar voetbaltraining gaan. Het zijn ook makkelijke dingen, noedels. Ze zijn de drager van allerlei smaakmakers. De mogelijkheden zijn eindeloos. Daarom is het ook zo leuk om een heel aantal van deze variaties bij elkaar te zien in Makkelijke noedels.

In dit boek laat Pippa Middlehurst je zien hoe de heerlijke smaken van Oost- en Zuidoost-Azië haar inspireerden tot makkelijke, snelle, vaak eenvoudige, maar altijd smakelijke noedelgerechten. In haar inleiding schrijft ze hoe ze hiertoe gekomen is. Ook legt ze de zin en onzin van E-nummerangst uit. En waar de E-nummers vaak voor staan. Inmiddels is ze fan geworden van de airfryer, maar geeft ook, waar nodig, de oventijden aan. Alles draait in dit boek om snelle, eenvoudige, lekkere, feelgood-recepten: “Noedels met liefde en respect voor traditie, en met puur gemak gemaakt”, aldus Pippa.

Het boek begint en eindigt praktisch. Het begint met ‘Voor je begint’. Ik houd ervan. Je krijgt gelijk een idee van waar je aan toe bent en wat er van je wordt verwacht.
Vervolgens wordt een aantal soorten noedels beschreven. Welke soorten vallen onder eiernoedels, welke onder tarwenoedels of rijstnoedels? En dan zijn er nog mungbonennoedels, zoeteaardappelnoedels, sobanoedels, yakisobanoedels én …spaghetti!
Na het doornemen van het benodigde keukengerei legt ze de voorbereiding en de technieken uit. Dat komt je van pas bij elk recept. Om alles snel te kunnen maken, heb je voorraden nodig. Je vindt ingrediënten voor in je voorraadkast, je koelkast en je vriezer. Daarna volgt een overzicht van toevoegingen die je kunt mixen en matchen met instant noedels.
Achterin het boek tref je een pagina met ‘Handige adressen’ in Nederland, maar die zijn natuurlijk eenvoudig uit te breiden met je eigen fijne adresjes. Leuk is dat ze ook de websites met je deelt die haar inspireren en de kookboeken die zij fijn vindt. Zo kan ook jij je kennis en kunde van de oosterse keuken nog meer uitbreiden.
Natuurlijk ontbreekt ook een register niet en volgt nog een handig tabelletje met inhoudsmaten en ovenstanden.

De recepten
Er zijn drie hoofdstukken met recepten:
– Heel makkelijke noedels: 10+ minuten
– Noedels zonder gedoe: 20+ minuten
– Noedels met minimale moeite: 30+ minuten
Dat dekt wel de lading van de titel, vind ik.
Bij elk recept staat voor hoeveel personen het geschikt is, en of het vega (V) of vegan (VG) is.

Noedels met sjalottensaus is bijvoorbeeld zo’n gemaksgerechtje van 10+ minuten. Er komt geen verse sjalot aan te pas. Pippa gebruikt de ‘verslavend lekkere’ sjalottensaus van Bull Head, dat verkrijgbaar zou zijn in de toko. Ik heb het even voor u gegoogeld, en het is ook online te bestellen. Samen met lichte en donkere sojasaus, wat zwarte rijstazijn en chilivlokken, tovert ze een paar nestjes Taiwanese flower petalnoedels (met geschulpte rand) om tot een smakelijk kommetje eten, dat ze garneert met fijngesneden lente-uitjes en kant-en-klare gebakken uitjes.

Al iets bewerkelijker is bijvoorbeeld de ‘Doordeweekste pad thai’, een recept uit de 20+ minuten-categorie. Hiervoor gebruik je brede platte rijstnoedels, waar je tamarindepasta, palmsuiker, vissaus, eieren, knoflook en tijgergarnalen aan toevoegt. Samen met een paar handjes taugé, wat gezouten pinda’s, lente-uitjes en limoenen, een heerlijk gerecht voor een doordeweekse dag.

Zalm met mazesoba is een recept dat met ‘minimale moeite’ te bereiden is. Een fijn gerecht om restjes te gebruiken. Je maakt het met o.a. zalmfilet en sojabonensaus, een kleine courgette, tarwenoedels en bamboescheuten uit blik. Garneer met furikake (een strooisel van o.a. bonitovlokken, zeewier en sesamzaad) en smullen maar!

En wat het ‘Vegan koelkast-plundernoedels’-recept inhoudt, dat kun je misschien zelf wel bedenken, maar zal je tóch verrassen. Je maakt er een saus bij die je makkelijk kunt ver(drie)dubbelen en in gesteriliseerde jampotjes kunt bewaren voor een volgende keer. Echt, makkelijk is het key-woord in dit boek.

Makkelijke noedels is mooi uitgevoerd met reliëfdruk op de cover, smakelijke foto’s, duidelijk omschreven recepten en veel mogelijkheden tot zelfontplooiing.

Makkelijke noedels | Pippa Middlehurst
Good Cook | €22,50
ISBN 9789461433114
Fotografie: India Hobson
Illustraties: Han Valentine
Vertaler: Roselle de Jong