Janneke Philippi is foodstyliste en zij schrijft kookrubrieken voor tijdschriften (o.a. Delicious) en kookboeken. Daarnaast heeft zij samen met haar echtgenoot Serge Philippi eigen kookboeken geschreven en vormgegeven. Dan komt alles uit hun eigen koker, zo ook dit derde kookboekboek uit de serie Bij Janneke thuis.

Stoven bij Janneke thuis is in één woord feest. Dat geldt niet alleen voor de mooie uitgave van dit boek maar ook zeker voor het onderwerp zelf.
Feest omdat het een manier van koken is waarbij niet veel mis kan gaan, de heerlijkste geuren je huis verwarmen en omdat je eten de kans krijgt om door het langzame garen alle smaken samen te laten komen.
Daarnaast lenen de gerechten zich natuurlijk ook uitstekend voor een feest(maaltijd). Je kan de meeste gerechten al dagen van te voren bereiden, dat verlaagt de stress tijdens het etentje enorm.

Philipi besteedt nauwelijks tekst en uitleg aan het proces op zich maar vult het gehele boek met ruim 70 recepten waarvan 80% vleesgerechten. De overige recepten gaan over vis of groente en fruit.
Er wordt aandacht besteed aan allerlei soorten stoofgerechten waarbij geprobeerd wordt om duidelijk te maken dat de gerechten niet alleen bedoeld zijn voor de korte winterdagen maar ook zeker voor de lange zomeravonden. Laat het gasfornuis zijn werk doen terwijl jij jezelf nog een keer fijn in de zon nestelt.

De recepten beginnen met gehaktballetjes, vlierbloesemsiroop en kip. Dit zijn niet direct de ‘zware’ stoofpotten die je wellicht zou verwachten. Natuurlijk zijn de scaloppine, ossobuco en oma’s stoof ook opgenomen, maar het merendeel van de recepten is toch zeer verrassend.
De recepten zijn duidelijk en kort en krachtig opgezet. Er wordt niet van je verwacht dat je reeds de sterren van de hemel kunt koken. De recepten zijn toegankelijk voor elke kok die zin heeft om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Er staat per recept aangegeven hoeveel bereidingstijd en stooftijd je kunt verwachten en voor hoeveel personen de ingrediënten bedoeld zijn. Naast de ingrediëntenlijst staat de bereiding in 4 à 5 stappen in korte, bondige teksten opgeschreven.

Alle recepten, mede dankzij de schitterende foto’s, zien eruit als een garantie voor een geslaagde avond. Je gaat iedereen een groot plezier doen wanneer je bijvoorbeeld verrassend aankomt met gehaktballen als ‘zuurvlees’ of wildzwijnstoof met rode wijn, ketjap en kaneel. Er staat ook bij elk recept aangegeven wat een goedpassend bijgerecht zou kunnen zijn. Hiervan zijn er ook meerdere opgenomen, bijvoorbeeld: pastinaakkroketjes, gebakken haricots verts en aspergetips, aardappelpuree in allerlei varianten en gnocchi met spinazie.

In het gedeelte over vis kom je twee heerlijke mogelijkheden met inktvis tegen of bijvoorbeeld skrei met palmkool. Bij groente en fruit komen de Italiaanse stoven naar voren met paprika of aubergine.
Het boek wordt passend afgesloten met peren of appels in de drank. Deze recepten vatten de warmte, huiselijkheid en je fantasie voor rijke geuren meer dan uitstekend samen.

Uitgever Karakter Uitgeverij – €19,99 – ISBN 978 90 452 1198 5