Borrelen is blijkbaar in de mode in kookboekenland. Vorige week kon je de recensie van Borreltijd lezen en vandaag bespreken we Het Borrelhapjes Bakboek van Laura Kieft. Laura ken je wellicht van de populaire blog Laura’s bakery of van haar eerdere bakboeken (Het Basis-Bakboek en Het Laura’s Bakery Bakboek).

Het Borrelhapjes Bakboek belooft meer dan 150 heerlijke hapjes met en zonder oven. Veel recepten zijn gebundeld per drie of vijf waardoor je kunt afwisselen. Maar eerst krijg je handige tips en trucs. Hoeveel moet je bijvoorbeeld klaarmaken als je na de borrel nog gaat dineren. Of wat is er nodig als het juist een avondvullend programma is.

Het Borrelhapjes Bakboek

Mocht je een airfryer bezitten dan krijg je bij de geschikte gerechten daarvoor ook de baktijd en temperatuur. En zoals beloofd is er ook Zonder oven; een heel hoofdstuk met fijne gerechtjes. Denk aan gehaktballetjes, popcorn, salades, gevulde pannenkoekjes, spiesjes en flat bread uit de pan.
Voor het hoofdstuk Sauzen, dips en spreads is evenmin een oven nodig, maar een staafmixer of foodprocessor komt wel van pas. Naast goede bekenden als hummus, tzatziki en guacamole vind je bijvoorbeeld ook een limoen-chili kruidenboter of broccolipesto.

Maar de passie van Laura gaat uit naar bakken. In het hoofdstuk Met oven gaat ze los. Pizza, quiches, borrelbrood, hartige koekjes, broodsticks, scones en bladerdeeg passeren de revue. Over twee weken staat hier een schare vrienden en familie voor de deur vanwege een verjaardagsborrel. Reken maar dat Het Borrelhapjes Bakboek onder de gebruikssporen komt te zitten.
Uiteraard vergt het wel enige planning als je veel tegelijk wilt klaarmaken. Ook daarvoor biedt Laura de helpende hand, niet alleen met kant-en-klare ideeën maar ook uitleg bij ieder recept of het van te voren klaargemaakt kan worden. Of – maar dat kan ik me bijna niet voorstellen – hoe je eventuele leftovers bewaart.

Je kunt je weg makkelijk vinden in het boek dankzij een uitgebreide inhoudsopgave en een register op ingrediënt. De foto’s ogen licht en fris. De ingrediënten zijn goed verkrijgbaar en de bereiding is redelijk simpel. Alles is dus aanwezig voor een relaxte borrel.
Het hoeft trouwens niet persé voor een voor een borrel te zijn. De quiches lenen zich prima als avondmaaltijd met een groene salade erbij. En de muffins scoren vast hoge ogen in de broodtrommel. Kortom Het Borrelhapjes Bakboek is een zeer bruikbaar en mulit-inzetbaar kookboek.

Het Borrelhapjes Bakboek – Laura Kieft – uitgever Forte Culinair – ISBN9789462502246 – €24,99