Van Alice Hart verscheen Het nieuwe Vegalicious, de vegetarische feelgood-foodbijbel en in 2016 genomineerd voor kookboek van het jaar. Het boek is nu opnieuw uitgegeven en bevat meer dan 200 recepten maar wat minder foto’s.
Alice Hart heeft al meerdere kookboeken geschreven en publiceert o.a. in The New York Times, The Guardian en The Times over eten. Ze reist de hele wereld over en verwerkt de inspiratie die ze opdoet in haar recepten.

Alice schrijft dat er tussen het eerste boek (Vegalicious) en Het nieuwe Vegalicious veel veranderd is voor vegetariërs. Vegetarisme wordt over het algemeen meer geaccepteerd, er zijn veel meer ingrediënten verkrijgbaar en in restaurants ben je geen uitzondering meer.
In haar boek wil ze niet te veel doorslaan in gezondheids-trends, ze wil dat lekker eten voorop staat. De diversiteit en de vele voordelen voor de gezondheid en het milieu worden terecht geprezen.

In Het nieuwe Vegalicious wordt rekening gehouden met mensen die om welke reden dan ook gluten- of zuivelvrij of veganistisch willen eten. Veel recepten zijn zelfs veganistisch of veganistisch te maken en af en toe geeft Alice Hart ook alternatieven ter vervanging van een product.

Het nieuwe Vegalicious bevat, zoals gezegd, meer dan 200 recepten uit diverse landen. Je vindt recepten voor pasta’s, burgers, budgetvriendelijke gerechten en recepten voor grote gezelschappen. Naast eenvoudige zijn er ook complexere recepten voor bijvoorbeeld in het weekend of een vrije dag wanneer je zin hebt om wat uitgebreider tijd te besteden aan het klaarmaken van gerechten.
De recepten zijn net wat ingewikkelder dan in andere boeken over vegetarisch eten.
De indeling is handig en de hoofdstukken zijn ingedeeld in de thema’s snel, goedkoop en feestelijk.

Ik kan me voorstellen dat een beginner op het gebied van koken dit boek misschien niet zo snel zal pakken omdat er best veel ingrediënten gebruikt worden in de recepten.
Voor mensen die al veel vegetarisch koken is dit boek juist een mooie aanvulling. Er staan andere recepten in dan die je veelal in andere boeken vindt zoals bijvoorbeeld köfte van farro (een graansoort) en pompoen in een saus van geroosterde tomaten. Of een recept voor mechouia: een Tunesische salade met veel veelal geroosterde groenten. Voor vegetariërs die wat meer afwisseling willen is dit boek een aanrader.

Het nieuwe vegalicious | Alice Hart
Kosmos uitgeverij | € 20,99
ISBN 9789021596532