Link naar Bol.com

Sarah Renson is een Belgische patissier die niet stil zit. Ze heeft in haar loopbaan onder andere gewerkt in The Jane van Sergio Herman en bij Joost Arijs in Gent. Op haar website is te zien dat ze inmiddels zelf twee winkels in Leuven heeft, dat ze producten levert aan tientallen horecazaken in Vlaanderen en dat ze workshops geeft. Ook heeft ze een eigen tablewarecollectie in samenwerking met drie andere ondernemers. Alsof dat nog niet genoeg is, was er ook nog tijd om een kookboek te schrijven. Sweet table is de naam van het eerste boek van Sarah.

Sweet table begint met een kort voorwoord en een zeer beknopte beschrijving van de benodigde materialen en ingrediënten. Zelf vind ik het niet erg dat er tal van pagina’s bespaard zijn gebleven om te laten weten dat je een mixer, garde, deegkom etc. nodig hebt. Laten we wel wezen, dat staat al in zoveel bakboeken. Sarah heeft wel heel wat pagina’s gereserveerd voor basisrecepten, zoals crumble, crème patissière (banketbakkersroom), crèmeux en ga zo maar door. In de hoofdstukken wordt geregeld terugverwezen naar deze basisrecepten.

Aangezien Sarah onder andere bekend staat om de verkoop van haar ijs, is het logisch dat er een hoofdstuk IJs in Sweet table te vinden is. Verder zijn er nog de hoofdstukken Taarten, Koekjes en Desserts. De recepten zijn gevarieerd maar ze komen allemaal op een bepaalde manier bekend voor. Soms zie je hele bekende zoetigheden met een eigen twist, zoals een dame blanche. Voor de wat meer ervaren bakker, of diegene die al wat Franse patisserieboeken in de kast hebben staan, zien we toch aardig wat standaard (Franse) recepten en zal het boek niet heel vernieuwend zijn. Denk aan madeleines, tarte tartin of macarons. Toch lijkt het boek bedoeld voor mensen die wat meer ervaren zijn in bakken, want er wordt geregeld gewerkt met de temperatuur van consistenties of het gebruik van een ijsstabilisator.

Dan nog wat puntjes van kritiek. Bij geen enkel recept staat beschreven welke maat bakvorm er gebruikt moet worden. Toch vrij essentieel lijkt mij om zo de juiste verhouding en baktijd te kunnen toepassen. Daarnaast komen foto en recept niet altijd overeen. Als voorbeeld: bij de pecantaart staat een foto van drie kleine pecantaartjes, maar bij nadere inspectie blijkt het recept voor één grote pecantaart te zijn. Dat wordt dus even opletten wanneer je een recept wil maken.

Sweet table nodigt uit om lekker doorheen te bladeren. Elke foto is smakelijk en maakt dat je een hap wil proeven van al het lekkers. Het is duidelijk dat Sarah zeker verstand heeft van wat mooi en lekker is. Ben je binnenkort eens in Leuven? Vergeet dan niet een bezoekje te brengen aan een van de twee winkels van Sarah om alle lekkernijen uit het boek zelf eens te proeven.

Sarah Renson | Sweet table | 9789401489898 | Lannoo | €29,99