We zijn in dit bijzondere jaar meer thuis dan anders. We hebben ook meer tijd want reizen doen we ook even niet meer. Kookboeken zijn populairder dan ooit want we staan langer in de keuken en willen experimenteren en nieuwe dingen ontdekken. Vers deeg van Claudia Damen speelt daar naadloos op in. Juist in deze tijden is de geur van brood of ander lekkers gemaakt van vers deeg dat in de oven staat een gelukmaker in moeilijke tijden. Claudia heeft een Instagram account waarop ze haar culinaire ontdekkingen deelt. Dat heeft tot een kookboek geleid. Ze legt het uitgebreid uit in haar voorwoord waarin we ook lezen dat ze helemaal geen culinaire achtergrond heeft maar zichzelf alles heeft aangeleerd. Van een pakjes en zakjes gebruiker werd ze een keukenprinses die alle labels van producten tot in de puntjes leest en als de inhoud haar niet bevalt bedenkt ze een alternatief.

Dat is haar uitstekend gelukt want Vers deeg is een kookboek geworden met voor ieder wat wils. In meer dan 80 zoete en hartige recepten trekken de heerlijkste dingen aan ons voorbij. We beginnen eerst met wat benodigdheden en basiskennis maar gaan al snel over naar de recepten. Als eerste bakken we onze eigen bagels. Helemaal niet moeilijk en echt leuk om te doen. We krijgen direct al een tip wat je op zo’n bagel kunt eten. We maken er een tuna-melt bagel van en dat recept staat verderop in het boek.

Wie denkt dat de 80 recepten allemaal brood, gebak en aanverwante zaken zijn heeft het mis. We zien ook lekkere gerechten waar je bijvoorbeeld brood bij eet. Een groene shakshuka bijvoorbeeld. Of we maken gehaktballen waar paneermeel in verwerkt is. En ja, dat hebben we dan natuurlijk wel zelf gemaakt. Soms moest ik even zoeken naar het ingrediënt in het recept dat met vers deeg te maken had. In de citroentagliatelle met kip paneren we de kip met bloem en citroenrasp en ook dat telt als vers deeg net als uiteraard de pasta zelf. Soms wel wat ver gezocht maar dat doet niets af aan het feit dat de recepten origineel en erg lekker zijn. Nog afgezien van de erg smakelijke foto’s.

En vanzelfsprekend bakken we veel broodachtige zaken zelf. Pitabroodjes voor de pitapuntjes met feta en za’atar. Pizzadeeg dat we ook gebruiken om kaasbrood en kaasknopen van te maken. Tortilla’s maken we zelf en wat kun je daar een heerlijke dingen mee maken! Aan het einde van het boek staan de recepten van wat sauzen en kleine bijgerechten en smullen maar. Er is een register op inhoud en een register op ingrediënt. In het inkijkexemplaar zie je een paar recepten en de hoofdstukken die je kunt verwachten. Claudia Damen heeft een mooi boek afgeleverd.

Vers deeg | Claudia Damen
Nijgh & van Ditmar | €25,–
ISBN 9789038808376