Met makkelijke recepten voor het hele gezin

De een vindt het heerlijk, de ander moet er niet aan denken: koken met je kind(eren). Lizzie Mabbott is een selfmade kok en bekend van Chinatown Kitchen (2016). Samen met illustrator Charlotte Dumortier (Antwerpen) maakte zij een heel vrolijk uitziend kookboek: Het allerleukste kinderkookboek. Speciaal om met kinderen de keuken in te gaan.

Link naar Bol.com

Het boek begint met ‘Een brief aan Grote Mensen’. En dan niet eentje waarin staat hoe belangrijk gezond eten is, dat kinderen wel of juist niet hun bordje leeg moeten eten, maar over de beleving van eten. En hoe je die beleving kunt uitbreiden naar het zoeken naar ingrediënten, het ontdekken van recepten en het experimenteren met smaken. En bovenal het plezier van het koken voor én met kinderen.
Ook wordt er even stilgestaan bij veiligheid in de keuken: rauwe ingrediënten, scherpe voorwerpen, hygiëne en, en dat is echt iets om even tot je door te laten dringen, hoe je omgaat met imperfectie.

De hoofdstukken zijn onderverdeeld in Fruit, Uit de tuin (groente), Uit de zee, Van het land (vlees), zuivel en eieren, deegwaren, granen en brood.
De wereld van fruit opent, zoals elk hoofdstuk, met de uitleg over de verschillende soorten fruit. Zacht fruit, steenvruchten, tropisch fruit, citrusvruchten en vruchten met pit. Leuk om je kind daar bewust van te maken. Er volgen drie recepten met vooral appel, wat ik persoonlijk een beetje jammer vind, na al die uitleg over verscheidenheid.

‘Uit de tuin’ gaat over groenten. Ook hier weer veel aanknopingspunten om het met je kleine chef over te hebben. Naast allerlei ideeën voor sauzen die je met groente en kruiden kunt maken, krijg je het recept voor pesto.
Dan weer uitleg. Over paddenstoelen deze keer. De illustraties zijn zó leuk gemaakt!
En ‘alles over peulvruchten en maïs’. Maïs is een oergraan en feitelijk geen groente. Toch kent dit hoofdstuk alleen vier recepten met maïs in de hoofdrol. Een beetje magertjes in een hoofdstuk over groenten en paddenstoelen.
Maar de uitdaging, ook een vast onderdeel van elk hoofdstuk, is hier om zelf zuurkool te maken. Groenten fermenteren dus!

Vis kent ook vele gedaanten én verschillende bereidingswijzen. Voor veel volwassenen soms zelfs nog handig om weer even te beseffen. De Chinese gestoomde vispakketjes is een leuk receptje om te maken. Ook krijg je nog een heel aantal ideeën aangereikt voor pakketjes met andere vissen en smaken. En samen zelf vissticks maken is natuurlijk ook heel leuk.

‘Van het land’ is een hoofdstuk over de wereld van vlees. Een aantal kiprecepten en een paar variaties van vlees op stokjes volgen.
De meeste recepten zijn trouwens afgestemd op 2 grote mensen en 2 kleine mensen.
Van het vlees gaan we door naar zuivel en eieren. Hoe maak je boter, wat wordt er nog meer gemaakt van melk? Hoe zien de eieren van verschillende dieren eruit? Weer genoeg om over te praten en van te leren. Helemáál als je weet wat je allemaal kunt maken met eieren! Van Turkse menemen tot een zoete pudding en allerlei lekker gevulde quiches.

In het hoofdstuk ‘Deegwaren, noedels en dumplings’ kom je weer in een heel andere wereld. Verschillende soorten meel en pasta’s worden getoond en uitgelegd. Recepten die je in dit hoofdstuk vindt zijn eenpanspasta, sesam-pindanoedels en dumplings met dipsaus. En denk je dat jullie de uitdaging aangaan om zelf noedels te maken?

Het laatste deel gaat over ons meest belangrijke voedsel: graan! Een aantal granen worden aan je voorgesteld. Natuurlijk is er ook aandacht voor rijst, het hoofdvoedsel voor miljoenen mensen over de hele wereld.
Tahdig lijkt een uitdagend recept, maar is qua eindredactie niet helemaal gelukt. Zo is de begeleidende tekst afgebroken en dus onvolledig. Ook staat bij punt 6 dat je het deksel in een theedoek moet wikkelen en op een laag vuur moet sudderen. Toch denk ik dat iedereen wel begrijpt wat de bedoeling is.

De gebakken rijstpudding, het laatste recept uit dit veelzijdige boek, ga ik waarschijnlijk als eerste maken. Het bevat rijst, zuivel, specerijen en fruit. Zo heb je gelijk een paar hoofdstukken in 1 klap!

‘Het allerleukste kinderkookboek’ is behalve leuk ook veelzijdig, kleurrijk en leerzaam en heeft een bijzondere insteek: met kinderen de keuken in. Zó belangrijk om de liefde voor producten en het smakelijk maken van maaltijden te delen van kleins af aan. Veel lof voor de illustraties, die het boek extra aantrekkelijk maken.

Het ALLERLEUKSTE kinderkookboek | Lizzie Mabbott
Uitgeverij Horizon | €21,99
ISBN 9789464103496