Rotterdam is een internationale stad met maar liefst rond de 170 verschillende nationaliteiten. Uiteraard zie je dat ook in de Rotterdamse keuken want die is zo divers als het maar zijn kan en dat zie je terug in Job & Perry. Een klootzak-proof kookboek. Eerst even over Job en Perry zelf. De twee kookten al jaren de sterren van de hemel voor ze elkaar tegenkwamen in de keuken van restaurant Ballroom op de Witte de Withstraat. Vanaf dat moment begon het succes want al snel hadden ze een kookprogramma op de lokale Tv-zender en rap daarna verschenen ze op 24-kitchen. Job en Perry zijn wars van drukdoenerij en opsmuk. Gewoon lekker koken met goeie producten en niet zo moeilijk doen.

Hier en daar kom je een Rotterdamse uitdrukking tegen in de tekst. Zo wordt er gesproken over een goede raps waar je fijn mee kunt rapsen. Nee, dat is geen typefout. Of het typisch Rotterdams is weet ik niet maar ik hoor het niet voor het eerst. Job en Perry wilden een klootzak-proof kookboek. Iedereen moet alle recepten kunnen maken en het moet er thuis net zo uitzien als op de foto’s in het boek. Zodoende zien we geen keurig gestylde foto’s waar van alles mee geprutst is tot het een gelikt geheel is en jij thuis denkt dat je er niets van gebakken hebt. Bij deze jongens is het resultaat op de foto’s gewoon het echte gerecht. Wie zegt dat de foto’s niet mooi zijn of soms zelfs mislukt lijken heeft het niet begrepen.

Laten we gaan koken! In elf hoofdstukken trekt de Rotterdamse, en dus internationale keuken, aan ons voorbij. Met een voorliefde voor Indisch en Surinaams koken Job en Perry de sterren van de hemel. Ze schakelen ook net zo makkelijk over naar Italiaans, Chinees en uiteraard naar authentiek Rotterdams. Ze wisselen de allerlekkerste tosti af met een paar recepten voor oesters en maken frikandelbroodjes maar dan met asperges erin. Met Surinaamse broodjes (typisch Rotterdams) maken we een broodje bakkeljauw, een broodje Char Siu en nog veel meer. De enige echte huzarensalade ga je vast en zeker een keer maken. Maar eigenlijk geldt dat voor vrijwel alle recepten in dit klootzak-proof kookboek.

Job en Perry hebben een echt kookboek gemaakt. Niet alle kookboeken zijn namelijk echte kookboeken. Sommige zijn kijkboeken en sommige zijn leesboeken en hoeveel kookboeken zijn er niet waar je hooguit een paar keer uit kookt om ze daarna niet meer uit de kast te halen? Vergeet dat met Job & Perry maar. Dit boek gaat de keuken in en komt daar voorlopig niet meer uit. Lekkere streetfoodhappen of een iets uitgebreider gerecht als je vrienden op bezoek krijgt. Het kan allemaal en het gaat je ook allemaal lukken.

Uiteraard zien we ook foto’s van bekende Rotterdamse (eet)plekken en aan het einde van het boek staat een opsomming van bedrijven die je zeker een keer wilt bezoeken. Wie van ongecompliceerd en lekker eten houdt en uiteraard ook van de stad Rotterdam die schaft dit boek direct aan en zal er veel plezier van hebben.

Job & Perry Een klootzak-proof kookboek | Job Pattinasarany & Perry de Man
Carrera Culinair | €29,99
ISBN 9789048857999