Vegan smaaksouvenirsHet woord “vegan” wil mensen nog weleens afschrikken. Gelukkig wordt dat steeds minder want je hoeft echt niet te schrikken van een vegan levensstijl. Jolijn Pelgrum (@Vegadutchie) en Sjoerd Schotten (@Samgreensvegan) leggen aan het begin van het boek “Vegan smaaksouvenirs” uitgebreid uit waarom zij vegans zijn en hoe ze daarmee omgaan. Vooral op hun verre reizen moeten ze weleens even hun principes opzijzetten. Maar dat komt niet heel vaak voor. Wat betreft de plantaardige producten die zij eten letten ze ook altijd op de herkomst. Ze zijn zich voortdurend bewust van wat zij eten.

Dat klinkt wellicht wat ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Jolijn en Sjoerd zijn geen mensen die ons voortdurend met opgeheven vingertje vertellen wat we wel en wat we niet mogen. Integendeel. Iedereen is vrij om zijn eigen keuzes te maken en een goed vegan kookboek kan ook voor niet-vegans heerlijke recepten bevatten. En dat doet dit boek dan ook want het heeft veel gerechten die zij op hun reizen tegenkwamen of die ze in buitenlandse restaurants in Amsterdam vaak eten. Het boek bevat de hoofdstukken Ontbijt, Lunch & Diner Koud, Lunch & Diner Warm, Soep, Drankjes, Snacks & Bijgerechten, Feest & Weekendgerechten en als laatste de Toetjes. Je kunt er ook voor kiezen om een gerecht als Hartig ontbijtpotje uit China als lunch of zelfs als avondmaaltijd te eten. Wat dat betreft is het makkelijk schuiven met de zeer gevarieerde recepten in dit boek.

We noemen er een paar. Rendang met sajoerboontjes, Surinaamse roti, Turkse gevulde aubergines, Senegalese pindasoep, Marokkaanse harira, Turks snijbonenstoofpotje en zelfs Zweedse gehaktballetjes. Het klinkt allemaal niet vegan maar is het wel. De recepten worden afgewisseld met stukjes over hun reizen en het hele boek door zien we prachtige foto’s. Het zou heel jammer zijn als mensen dit boek geen kans geven omdat er Vegan op de voorkant staat. Ik ben geen vegan en zelfs geen vegetariër en ben ook niet van plan dat te worden. Niettemin is een boek waar hele fijne plantaardige recepten in staan altijd een aanwinst. En zeker als het, zoals in “Vegan smaaksouvenirs”, wereldrecepten zijn uit verre landen. Een mooi boek met lekkere recepten voor iedereen.

Bekijk op bol.com

Vegan smaaksouvenirs – Jolijn Pelgrum & Sjoerd Schotten – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – ISBN 9789046822326 – €22,99