Time van Gill MellerLaten we eens beginnen met een puntje van kritiek. Dat mag af en toe ook weleens. Het gaat om de titel van het boek “Time” van Gill Meller. Het lijkt een hype om Engelstalige titels te laten voor wat ze zijn. Je weet als lezer in eerste instantie niet of je een Engels of Nederlands kookboek voor je hebt. Natuurlijk zie je dan de tekst eronder en weet je het weer. Maar waarom heet dit boek niet gewoon “Tijd”? Omdat zijn eerste boek “Gather” ook een Engelse titel had? Raadselachtig.

Vervolgens kunnen we overgaan tot het bespreken van de inhoud en dan moet ik mij bedwingen om niet in gejuich uit te barsten. Wat een kookboek!
Het begint met een bijna filosofische inleiding over het begrip tijd en over vroeger. Daarna volgt een uitleg over het boek en het feit dat tijd maken om te koken zo belangrijk is. Het kan een heel verschil maken in je manier van leven. Het boek is in drie hoofdstukken verdeeld. De ochtend, de middag en de avond. In ieder hoofdstuk gaan we het jaar door omdat Gill Meller kookt volgens de seizoenen. Iets dat we allemaal zouden moeten doen. “Time” is, zoals Gill Meller zegt, een eerbetoon aan en een viering van de tijd. Dan volgt een kort stukje over keukens. Een herkenbaar stukje en door het hele boek heen treffen we foto’s van keukens, het kloppende hart van het huis.
We zien een keuken waar net ontbeten is met twee kinderen en er is nog niet opgeruimd en hele nette en sfeervolle keukens waar alles klopt. Heerlijk om zo in andermans keuken te kunnen snuffelen.

De drie hoofdstukken beginnen met een sfeervolle foto en een gedicht. Daarna volgen de recepten. Soms kinderlijk eenvoudig en heel soms misschien iets te hoog gegrepen voor de doorsnee hobbykok. Maar dat zijn er echt heel weinig. “Time” barst van de recepten die je zeker een keer zult maken. Als ontbijt maak je in een handomdraai boekweitpannenkoeken. Je kunt ook kiezen voor Perziken met salie, gerookt spek en honing of in de oven gebakken eieren met spek, room en tijm. Gill Meller verleidt ons om spannende combinaties te proberen zoals havermoutpap met pastinaak, dadels en honing.

De middag beginnen we met een prei-aardappelsoep met gerookte kaas en bieslook. Of een tomaat-ansjovistaart met geitenkaas, majoraan en chilipeper. Liever een salade? Dan maak je die met zuurkool, appel en knolselderij, chiazaad en geitenkaas.

De avond is mijn favoriet. Een prachtige wildterrine waarin behalve vlees ook in brandewijn geweekte pruimen worden verwerkt. De terrine is uitermate geschikt voor de feestdagen en dinertjes want je kunt hem een paar dagen van tevoren maken. Doordeweeks maken we een spaghetti met tomaten en gebakken kip of geroosterde tarbot en kippenvleugels.

De tips die Gill Meller tussen neus en lippen door geeft zijn de moeite van het onthouden waard. Hij zet komkommers in het zuur maar doet er eikenbladeren bij want dan blijven de komkommers knapperiger. Je moet het maar weten. Hier en daar wordt een wat minder goed verkrijgbaar ingrediënt gebruikt maar vaak is dat optioneel of er wordt een alternatief gegeven.

Je moet echt even door het inkijkexemplaar op Bol.com bladeren. Dan krijg je een goede indruk van de recepten en besef je direct dat je dit boek op je verlanglijstje moet zetten.

Bekijk op bol.com

Time – Gill Meller – Good Cook – ISBN 9789461431967 – €29,95