Voor wie, net als ik, nog niet van Belinda MacDonald heeft gehoord én van bakken of lekker eten houdt heb ik goed nieuws. Deze Australische heeft een mooi bakboek gemaakt, vol met heerlijke pizza’s, pane en dolce!

In haar inleidend verhaal las ik dat ze een restaurant op de Zeedijk heeft. Amsterdamse als ik ben, kon ik mij dat niet herinneren. Ik verbreedde mijn scope en las dat ze op vakantie in Europa haar Vlaamse Gianni ontmoette, trouwde, zich samen met hem in 2002 aan zee settelde en ijssalon/coffeeshop Belinda’s Kitchen op de Zeedijk opende. In Oostduinkerke, België wel te verstaan. Aan diezelfde Zeedijk opende ze in 2022 het Italiaanse restaurant La Cucina Antica.

En nu dus dit smakelijke boek. Over bakken. En over de liefde voor bakken. Eigenlijk over niets anders dan dat. En dat komt omdat zij bakt met de zogenaamde lievito madre, een natuurlijke giststarter. Mocht jij al bekend zijn met desemstarters, dan is dit echt een boek naar je hart. Belinda vertelt je wat het verschil is tussen een ‘gewone’ starter en haar lievito madre. Maar, als je liever met gewone gist, die zakjes, werkt, kan je ook alle recepten in dit boek maken: ‘No problem.’

Wat heel fijn is, is dat ze een grondige uitleg geeft over de verschillende soorten en sterktes van bloem en wat daar de voor- en nadelen van zijn. En op basis van die waardes zijn de recepten vastgesteld. Ook neemt ze je aan de hand om zelf een lievito madre te maken, een proces dat ca. 21 dagen duurt. Belinda: ‘Slow food results in good food’.

Pizza!

Een Italiaans bakboek zonder pizza is natuurlijk ondenkbaar. Maar in dit boek wordt de pizza-liefhebber wel heel erg verwend. Je vindt, behalve een fijn basisrecept voor een mooie tomatensaus, de werkwijze voor ongeveer alle soorten pizzabodems: ‘snel’ en eenvoudig, desempizzadeeg, pizza met biga-voordeeg, poolish-pizzadeeg en glutenvrij pizzadeeg. En dan… dan krijg je toppings voor alle vier de seizoenen!

Voor de winter kun je bijvoorbeeld kiezen (maar waarom zou je eigenlijk kiezen?) voor een topping van gorgonzola en knolselderij, in de lente voor zwaardvis met citroen, een zomerse variant met courgette en munt of een herfstig type met pompoen, tartufo en ham. Per seizoen geeft Belinda drie toppings. Je vindt ook nog het recept voor een calzone met mozzarella, ansjovisfilets en olijven en zelfs een gefrituurde pizza!

Pane!

Brood wordt in Italië bij elke maaltijd wel gegeten. Belinda vertelt dat er in Italië zo’n 400 soorten brood bestaan, die in elke regio weer andere toepassingen kennen. In dit boek komt een aantal bekende varianten aan bod, maar ook een paar onbekendere, zoals het zoutloze Toscaans brood en de pane Pugliese, het bekendste brood uit Puglia. Bij de focaccia’s en ciabatta’s worden we getrakteerd op weer een heel aantal smakelijke en vaak verrassende toppings.

Er is een klein hoofdstuk met zogenaamde aperatiefkoekjes, oftewel hardere broodsoorten, zoals Grissini al Parmigiano en krokant platbrood.

Dolce!

Deel 2 van het boek is gevuld met dolce! Heerlijke zoetigheden, van koekjes tot desserts. Ook hier weer eerst de basis: een recept voor sponge-cake om toe te passen voor zowel tiramisu als torta di Spagna en een basis koekjesdeeg voor zowel taarten als allerhande koekjes. Ook Belinda’s patisseriecrème behoort, gelukkig, tot de basisrecepten.

En dan gaat ze los: panettone, torta della nonna, een focaccia met druiven, panforte en zelfs de spreekwoordelijke zoete broodjes bakt ze. De uitsmijter is Panzarotti dolci con crema di nocciola: Calzone gevuld met chocopasta. Ik zou niet weten met welk recept ik zou willen beginnen…

Belinda’s Italiaans bakboek is gevuld met mooie smakelijke foto’s en veel, soms wat geduld vergende, recepten voor liefhebbers van lekker, puur, en verrassend eten. En natuurlijk voor de thuisbakkers die van een uitdaging houden!

Belinda’s Italiaans bakboek | Belinda Macdonald
Uitgeverij Lannoo | €25,99
ISBN 9789401487139