Zondag 9 december is het dan eindelijk zover: dan start het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt. En alsof dat niet reden tot vreugde genoeg is voor de miljoenen kijkers die het tv-programma trekt, verschijnt tegelijkertijd het meest recente bakboek dat bij de serie hoort, Heel Holland Bakt Mee – Feest. Naast enkele technische opdrachten die de kandidaten ook op tv gaan maken en recepten voor allerlei feestelijke spektakelstukken geeft het boek je alvast een sneak peek van wat je op tv te wachten staat.
 
In plaats van in de nazomer draait serie zes van de Hollandse variant op het oorspronkelijke format The Great British Bake Off nu pas hartje winter. De opnames vonden uiteraard veel eerder plaats, dus de vijfhonderd kandidaten die op de proefdag hun spektakelstuk mogen laten proeven, hebben weliswaar paraplu’s bij zich, maar dragen nog zomerse kleding. Na de proefronde krijgen vijftien uitverkorenen de kans om direct te laten zien wat ze kunnen. Online kun je alvast met ze kennismaken: de jongste is een 23-jarige Pabo-student, de oudste een 64-jarige huisvrouw uit Twente. Wie goed oplet, herkent Maroeska Metz, auteur van Hoe dan?! De presentatie en jurering zijn in de vertrouwde en deskundige handen van het trio Van Duin, Van Beckhoven en Van der Heijden.

Zoals de eerdere HHB-bakboeken kenmerkt ook Heel Holland Bakt mee – Feest zich door de laagdrempelige recepten en opgewekte vormgeving (zie hier het inkijkexemplaar met inhoudsopgave). Stap-voor-stapfoto’s, zoals bij het uitsteken van verschillende taartlagen, duidelijke uitleg en aanwijzingen van Robèrt bij de technische opdrachten zorgen ervoor dat elke thuisbakker de taarten en andere baksels met succes uit de oven tovert.

Een heel jaar bakplezier, dat is wat het boek belooft. Van Nieuwjaar en Valentijn tot Koningsdag en oogstfeest en van Halloween tot Kerst. Voor elke feestelijke gelegenheid is er een bijpassend bakrecept. Met dank aan Martine Steenstra, vaste receptontwikkelaar voor de boeken, zijn de gepresenteerde baksels up-to-date en Instagramwaardig. Klassieke brownies krijgen een moderne twist met sesam, cashewnoten en kardemom, voor een bruidsfeest is er een koninklijke citroen-vlierbessencake à la Harry en Meghan en de confetticake met sprinkles voor verjaardagen doet denken aan de populaire Birthdaycake van Milk Bar.

Zoek je nog iets voor Kerst of Oudjaar? Oliebollen en appelbeignets ontbreken natuurlijk niet, maar ook zijn er vrolijke Chocolade-rendiercupcakes, een Winterse kaneelkrans en Cranberry-granaatappelcharlotte. Niet dat je nooit eerder een charlotte zag, maar de vulling met skyr maakt op zijn minst nieuwsgierig. Mijn favoriet? De Easy Espresso Semifreddotaart met cantuccinibodem en roomricottavulling.

Bakkers klaar? Bakken maar!

We hebben een exemplaar van dit boek verloot. Cas (6 jaar) en zijn vader zijn de gelukkige winnaars. 

Bekijk op bol.com

Heel Holland Bakt mee – Feest – Kosmos Uitgevers – ISBN 9789021570129 – €20,-
Heel Holland Bakt vanaf zondag 9 december om 20.20 u bij MAX
Smaakt naar meer vanaf maandag 10 december om 22.10 bij MAX