Simpel, gemakkelijk & smaakvol

De naam Half Baked Harvest zal bij velen een belletje doen rinkelen. De vrouw achter Half Baked Harvest, Tieghan Gerard, is al jaren een heel succesvolle foodblogger. Haar blog is uitgegroeid tot een bedrijf waar zij, en een deel van haar familie, behoorlijk druk mee zijn. Ze woont in een grote en heel mooi verbouwde schuur naast het huis van haar vader en moeder. Het gezin bestond uit tien mensen en al op jonge leeftijd nam Tieghan plaats achter het fornuis om voor de dagelijkse maaltijd te zorgen. Ze wonen hoog in de bergen in Colorado en daar duurt de winter een stuk langer dan de zomer. Dat zie je terug in de gerechten die ze maakt. Geen kleine liflafjes maar vaak stevige kost waar een mens even op vooruit kan.

Tieghan schreef al eerder kookboeken maar die zijn (nog) niet in het Nederlands vertaald. Gelukkig is er nu wel Half Baked Harvest – Simpel, gemakkelijk & smaakvol.  Het bevat 125 foolproof comfortfood-recepten. Voor Tieghan is het belangrijk dat iedereen een door haar bedacht recept kan maken. Niets is te moeilijk of ingewikkeld. Maar ze belooft ook niet dat er, zoals je vaker ziet, weinig ingrediënten in zitten of dat het binnen 30 minuten op tafel staat. Het belangrijkste is de smaak van een gerecht en niet de snelheid waarmee je het op tafel tovert. Bij het doorbladeren van Half Baked Harvest dacht ik regelmatig: “hé, dat zou ik zelf nooit bedacht hebben.” En als je bekendere gerechten ziet lees dan toch maar even de receptuur want heel vaak maakt ze er alsnog iets bijzonders van.

Sommige recepten zijn te simpel voor woorden maar tegelijk ook zo origineel. Zoals bijvoorbeeld Frico’s met polenta en gebakken eieren. Frico’s zijn koekjes van geraspte kaas. In een handomdraai klaar en je hebt een stevig ontbijt. Mensen met een Instant Pot, snelkookpan of slowcooker zullen blij zijn want Tieghan geeft overal waar dat mogelijk is ook de bereidingswijze voor de snelkookpan of de slowcooker. Dat gaan we hopelijk vaker zien in kookboeken. Alle gebruikte ingrediënten zijn normaal verkrijgbaar en als dat niet het geval is dan krijg je het recept om het zelf te maken. Zoals van het everything-bagelstrooisel. In Amerika hebben ze bagels met dit strooisel erover maar je kunt het over nog zoveel meer strooien. Het lijkt me heerlijk.

Na de basisrecepten volgt het hoofdstuk ontbijt & brunch, dan hapjes & bijgerechten, salades & soepen, pizza & pasta, vegetarisch, gevogelte & varkensvlees, rundvlees & lamsvlees, vis- schaal & scheldieren en uiteraard als laatste de nagerechten. Tieghan reist (als het kan) nog weleens over de wereld net als een aantal van haar familieleden en je ziet hier en daar de inspiratie van buitenlandse keukens duidelijk terug. Er zijn heerlijke recepten zoals quesadilla’s met spek, kaas en poblano pepers en daar maken we dan gelijk maar een jalapeño-ananassalsa bij. Haar broer inspireerde haar om een simpel recept te maken van Thaise khao soi-noedelsoep met krokante kip. Voor een andere broer bedacht ze Reds (zo heet hij) favoriete schnitzel.

Al met al een heel fijn boek. Ongecompliceerd en erg origineel. Van alle gerechten zijn er mooie foto’s en ook die maakt Tieghan zelf. Het is echt zo’n kookboek waarvan je weet dat je er vaak uit zult koken. Voor jezelf en voor gasten. Het maakt ook nieuwsgierig naar haar andere kookboeken.

Half Baked Harvest | Tieghan Gerard
Luithing Sijthoff | €27,50
ISBN 9789024596881

Een van haar vorige kookboeken is verkrijgbaar bij Amazon.nl (je kunt er met iDeal betalen):

Half Baked Harvest Cookbook: Recipes from My Barn in the Mountains

En dit hebben ze ook:

Trader Joe’s Everything but the Bagel Sesame Seasoning Blend 2.3 oz