We kennen Meneer Wateetons van Worst en van  Over rook en thans kunnen wij ons ook gaan verdiepen in Over rot. Het had ook Over fermenteren kunnen heten maar de titel Over rot maakt nieuwsgieriger. Fermenteren klinkt zo ingewikkeld en zo deftig. En het begrip ‘rot’ kennen we allemaal. Al is het maar van die stoffige grijze sterk ruikende sinaasappel die ineens onderop in de fruitschaal het tijdige voor het eeuwige heeft verwisseld zonder dat vooraf even te melden.

Meneer Wateetons is in staat om het begrip ‘fermenteren’ zodanig te beschrijven dat je direct zin krijgt om je er verder in te verdiepen. Volgens hem is fermenteren toveren. Of, zoals hij zegt, het is niets meer en minder dan “fucking magic”.
En eigenlijk weten we dat wel want vrijwel alles wat lekker is, is gefermenteerd. Van chocola tot kaas, van karnemelk tot zuurkool. De beste en mooiste smaken die je tegenkomt in voedsel worden veroorzaakt door fermenteren. Zoals we gewend zijn van Meneer Wateetons gaat hij diep op de materie in. Heel veel uitleg en tips. Na lezen van dit boek heb je weinig vragen meer over fermenteren. Maar wat het belangrijkste is, is het feit dat je echt zin krijgt om het allemaal zelf te proberen. Hoe simpel is het om zuurkool zelf te maken? Of karnemelk? De mogelijkheden om te fermenteren zijn eindeloos en vooral heel verrassend.

Het boek begint met de theorie en zoals al gezegd, dat gaat heel ver. Wees verstandig en sla dit stuk niet over. Niet direct aan de slag gaan maar eerst lezen. Dat is geen zware opgave want ook dit boek is weer geschreven in de no-nonsens en vrolijke taal van Meneer Wateetons. Nu kun je het allemaal heel stevig aanpakken door ook een fermentatiekast te bouwen of een bierbrouwinstallatie. Instructies staan in het boek. Maar je kunt het ook simpel aanpakken. Het boek verhaalt over alle mogelijkheden en laat er geen onbesproken.

Een deel van het boek is gevuld met recepten die uitstekend bruikbaar zijn zonder dat je zelf iets gefermenteerd hebt. Tenslotte kun je zuurdesembrood (ja, ook gefermenteerd) ook kopen en dus het zuurdesembrood met spicy bonensalade en gamba’s maken. Of de Linzen met roquefort en gebakken peer. Maar hoe leuk is het om je eigen azijn te maken? Of je eigen boter, yoghurt, karnemelk of crème fraîche? Wie klein begint zal vast en zeker geïnspireerd raken en steeds een stapje verder willen gaan want afgezien van het feit dat gefermenteerd heel gezond is, is het zelf maken ook heel erg spannend en leuk. Het boek eindigt met een index en register en is verder voorzien van duidelijke tekeningen en mooie foto’s.

Good Cook – € 29,95   – ISBN 9789461431226

Koop bij bol.com