De levens en keukens voor en achter het doorgeefluik

Link naar het inkijkexemplaar op Bol.com

Wie kent ze niet? De voor Nederland en Vlaanderen zo typerende Chinees-Indische restaurants. In het lijvige kook- en verhalenboek Chin.Ind.Rest. Kookboek lezen we uitgebreid over de geschiedenis van deze restaurants en over de levens en keukens voor en achter het doorgeefluik. Ook zo herkenbaar dat doorgeefluik. Als het open ging dan kon je heel even snel kijken wat zich in de keuken afspeelde. Die keukens waar de heerlijkste gerechten bereid worden. Alles aan dit boek roept een gevoel van herkenning op. Van de namen van de restaurants tot de inrichting en natuurlijk de menukaart. In vrijwel iedere plaats in Nederland trof je wel een Chinees-Indisch restaurant waar je lekker en betaalbaar kon eten en waar het vaak ook druk was bij de afhaalbalie.

Na de oorlog groeide het aantal restaurants enorm en drukten ze een stempel op de Nederlandse eetgewoonten. In het voorwoord lezen we dat de gerechten uniek zijn voor Nederland. In landen als China en Indonesië zul je ze niet aantreffen want de recepten zijn in de loop van de jaren aangepast aan de wensen van de klanten. Maar in de keuken at en eet het personeel wel zoals ze thuis gewend waren. Daar komen geen Nederlandse babi pangang, foe yong hai, nasi of bami op tafel.

Aan de hand van de familiegeschiedenis van de eigenaren en familieleden van het Amsterdamse Chinese restaurant Fook Sing, ook de makers van dit boek, leren we alle aspecten van de overbekende restaurants kennen. Niet alleen de verhalen van vroeger en nu maar ook de recepten van de gerechten die we allemaal kennen en ook recepten van de authentieke gerechten die achter het doorgeefluik (dus aan het personeel) geserveerd werden en worden. En ook het ontstaan van de gerechten is een uniek en bijzonder verhaal.

De eerste van de familie van Fook Sing die naar Nederland kwam was Koon Shing (opa Lee). De jaren daarvoor en ook de eerste periode in Nederland waren moeilijk. Zelfs toen eenmaal de hele familie overgekomen was bleef het leven nog lange tijd niet makkelijk. Het is een heftig verhaal als je leest wat ze allemaal gedaan hebben om uiteindelijk een eigen restaurant te kunnen openen. Zware jaren waarin keihard gewerkt werd. Na het lezen van de verhalen van de familieleden kun je niets anders dan diep respect hebben voor deze mensen.

Het overzicht van zaken die in de voorraadkast te vinden zijn laat zien dat de Chinees-Indische keuken ingrediënten kent die niet altijd bekend voorkomen en waar niet altijd makkelijk aan te komen is. Ze worden echter in maar weinig recepten gebruikt en de meeste gerechten zul je zonder problemen kunnen maken. Eindelijk worden de geheimen prijsgegeven en maak je de Chinees-Indische gerechten precies zoals dat in je favoriete restaurant gebeurt. Tussen de recepten door lezen we de verhalen van andere Chinees-Indische restaurants. En ook de mooie foto’s ontbreken niet.

Het is natuurlijk erg fijn om de bekende gerechten te kunnen maken maar echt spannend wordt het als we in het laatste deel van het boek de recepten van ‘achter het luik’ te zien krijgen. Gerechten die vaak prima te maken zijn en er geweldig lekker uitzien maar die niet aangepast zijn aan de Nederlandse eetcultuur.
De makers van het Chin.Ind.Rest. Kookboek hadden als doel om een bijzonder stuk culinaire geschiedenis vast te leggen dat niet verloren mag gaan. We kunnen gerust vaststellen dat ze daar voor 100% in zijn geslaagd.
Dit boek mag in geen enkele keuken ontbreken.

Chin.Ind.Rest. Kookboek | Danny Lee – Ka Fai Lee – Sun Li – Yan Ting Yuen
Nijgh & Van Ditmar | €38,99
ISBN 9789038812274