Rutger van den Broek, beter bekend als Rutger bakt, heeft haast geen introductie meer nodig. Hij schreef de afgelopen jaren diverse populaire baktitels na het winnen van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt. In zijn nieuwste boek, De bakatlas, bakt Rutger de lekkerste recepten van over de hele wereld.

Je zou denken dat met het gebruik van internet elk lokaal bakrecept toegankelijk is voor iedereen. Maar goed, wat typ je in bij de zoekbalk van Google als je niet eens weet waar je precies naar op zoek bent? Want, heb jij ooit gehoord van baksels zoals Zuid-Amerikaanse guaguas de pan, Tsjechische koláče of Iraakse kleicha? Ik niet! Gelukkig geeft Rutger genoeg inspiratie, want het boek bevat meer dan 150 recepten, afkomstig uit de hele wereld. De meeste recepten in het boek zijn Europees (vijf van de tien hoofdstukken zijn aan Europa gewijd). De overige vijf hoofdstukken beslaan recepten uit andere werelddelen. Elk recept wordt voorafgegaan door een kleine introductie over de herkomst van het recept en een prachtige foto. Dat laatste is niet alleen heel handig, maar ook wel noodzakelijk als er in een boek veelal onbekende recepten staan. Het is immers fijn om te weten wat je precies bakt en weet hoe het eruit moet gaan zien. Niet alles is trouwens compleet nieuw of onbekend, want recepten zoals pecan pie, crema catalana en scones zijn klassiekers en ook te vinden in het boek.

Als we dan toch een minpunt op moeten noemen, dan is het een gemiste kans dat ervoor gekozen is om de landkaart van Europa op de cover te zetten en niet die van de hele wereld. Verder maakt het boek nieuwsgierig naar wat voor recepten er gemaakt worden in de minder bekende landen in Afrika, maar die zijn helaas niet te vinden. Er is voor gekozen om meerdere recepten uit de bekendere Afrikaanse landen op te nemen: Marokko en Zuid-Afrika. Dat is jammer, want er zal vast nog zoveel meer te vinden zijn in Afrika.

De bakatlas geeft een uitgebreid inkijkje in de bakcultuur van andere landen. Het is een ideaal boek voor elke bakliefhebber, want zelfs de ervaren bakker met veel kennis zal versteld staan van de verscheidenheid van de onbekende baksels . Dat maakt dat De bakatlas van Rutger met 439 bladzijden (!) uniek in zijn soort is en een must-have  in de bakboeken-boekenkast. Het boek is iets duurder dan we gewend zijn, zo’n 35 euro, maar het is iedere euro dubbel en dwars waard.

Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com met wat recepten.

De bakatlas | Rutger van den Broek
Carrera Culinair | €35,–
ISBN 9789048847327