Heel Holland Bakt Kerst Zeg je Kerst dan zeg je eten. De hele week zie je al prachtige, feestelijke kook- en bakboeken voor de feestdagen voorbij komen op Kookboekennieuws.nl. De meeste mensen hebben rond de Kerstdagen een paar dagen vrij en hebben dan lekker de tijd om de keuken in te duiken. Om te bakken bijvoorbeeld!

Vandaag in de spotlight het in 2014 verschenen Kerst Bakboek van het immens populaire programma Heel Holland Bakt. In dit boek vind je alles wat je nodig hebt om de laatste twee weken van het jaar feestelijk bakkend door te komen.

Zo kun je een kerstkrans met amandelspijs en bigarreaus maken die de kwalificatie ‘best makkelijk’ mee heeft gekregen of een kerststal van gemberkoek die ‘wow wel moeilijk!’ is.

In het hoofdstuk ‘Ontbijt’ vind je makkelijke kerstscones, een traditionele kerststol en schattige sneeuwman brioches. Voor bij de koffie maak je linzertorte, een prachtige red velvet kersttaart of een buche de noël. Drink je liever thee, dan maak je daar een lekkere sticky clementine steranijscake bij of kruidige mini donuts.

Wat ik leuk vind, is dat er niet alleen aandacht is voor zoete baksels, maar dat er ook recepten voor hartige baksels in het boek zijn opgenomen. Zo maak je voor kerstavond een hertenpie of een geitenkaastaart. Ook kun je een zalm Wellington maken of de 2de Kerstdag pie van Paul Hollywood.

En dan natuurlijk toetjes. Zoet en calorierijk, zoals het hoort. Denk aan een cranberry chocoladetaart, een pavlovataart, een amandel hazelnoottaart of een zeer feestelijke Charlotte.

Het laatste hoofdstuk is gewijd aan oud en nieuw. Hier vind je allerlei lekkere hapjes die je op tafel kunt zetten, zoals filodeeg driehoekjes, aardappelblini’s of zadencrackers die je bij kaas kunt geven.

Alle receptuur is voorzien van allerlei stap voor stap foto’s en beschrijvingen, zodat je voor alle bakstappen precies weet wat je moet doen. Dat maakt dat dit boek ook voor beginnende bakkers leuk is om te hebben. Voor de gevorderde bakkers staan er wat uitdagender recepten in het boek.

Wat dit boek nou precies met het televisieprogramma te maken heeft, blijft voor mij een klein raadsel want ik zie geen recepten van oud-deelnemers of van Janny of Robèrt. Een deel van de recepten is overgenomen uit de Engelse versie van het programma, dat wel. Op Bol.com vind je een inkijkexemplaar van Heel Holland Bakt Kerst

Bekijk op bol.com

Heel Holland Bakt Kerst – Kosmos – ISBN 9789021566825 – momenteel alleen tweedehands verkrijgbaar