O, wat kan ik uitkijken naar het voorjaar als alles buiten weer groen wordt en de zon de aarde opwarmt. Vanzelf krijg je dan ook trek in fris groen na alle winterse knollen en stamppotten. Zo werkt het in ieder geval voor mij, al is tegenwoordig alles jaarrond verkrijgbaar. En dus word ik bij het zien van de cover al blij. Salades heet het luxe uitgegeven boek simpelweg en de frisse groene blaadjes stralen je tegemoet. Dat smaakt naar meer.

Salades

Janneke en haar man Serge Philippi vormen al jaren een succesvol duo met talloze kookboeken op hun naam en een vaste Delicious. rubriek. Zoals we gewend zijn van hen ziet alles er prachtig uit; paginagrote foto’s die sober, licht en clean ogen. Terwijl je tegelijkertijd zó het kommetje of bord naar je toe wil trekken om te starten met eten.

Salades is ingedeeld in Blad, Groente, Granen Rijst & Pasta, Blik en Dressings. Voor alle seizoenen zijn er gerechten dus je kunt het boek het hele jaar gebruiken. Zo is winterpostelein prima geschikt als bladgroente in een stevige salade met bloedworst en appel. Janneke laat je kennismaken met veel verschillende soorten granen die allemaal een eigen karakter hebben en op die manier de basis vormen van steeds andere salades. Quinoa, spelt en couscous kennen de meeste van ons wel maar freekeh en farro zijn nog betrekkelijk nieuw in de Hollandse keuken. Farrosalade met gegrilde groenten en spinazie of een pittige freekeh-kruidenslade bijvoorbeeld neem je makkelijk mee naar kantoor voor een gezonde en voedzame lunch.

Blik verdient een  apart hoofdstuk. Want wat is er nu makkelijker dan bonen of vis uit blik? En die vormen een prachtige basis voor de heerlijkste salades. Zoals de lauwwarme aubergine-kikkererwten salade en krab-radijssalade. Net als Dressings, want daarmee geef je eenzelfde basis ineens een heel andere twist. En het fijne is dat je de dressing van te voren kunt maken. Zet altijd een potje zelfgemaakte dressing in de koelkast en je hoeft nooit meer mis te grijpen; even schudden en klaar. De fetadressing krijgt zeker een vaste plek bij ons; eigenlijk gewoon een mix van feta, yoghurt, wat knoflook en kruiden maar zó lekker!

In ieder hoofdstuk kom je recepten voor bijgerechten tegen. Die peperdure kant-en-klare salademixen met noten en zaden uit de winkel maak je toch zeker zelf! Grissini oftewel Italiaanse soepstengels zijn met een paar eenvoudige ingrediënten zo gemaakt. En wat dacht je van rozemarijn-spelt repen.

Janneke Philippi is er weer in geslaagd om een verrassend eenvoudig en smakelijk boek samen te stellen. Klassiekers -al dan niet met twist- naast Aziatische salades, lichte lunchgerechten en maaltijdsalades je vindt het allemaal in Salades. Dressings ontbreken niet, evenmin als recepten voor zelfgemaakte broodjes en crackers: de hartige saladebiscuits zijn hier in huis al gebakken door onze veertienjarige (en in no time opgegeten, zonder salade).

Koop bij bol.com

Salade, 100 recepten voor eenvoudige salades & dressings – Janneke Philippi – uitgever Nijgh & Van Ditmar – ISBN9789038806006 – €24,99

achtergond cover ejaugsburg from Pixabay