Koken zit Julius Jaspers in het bloed. Zijn hele leven is hij al bezig met koken, catering, restaurants, beurzen en culinaire TV-programma’s. In de afgelopen 12 jaar schreef hij al heel wat kookboeken en het nieuwste boek is de BBQ Bijbel. De tiende om precies te zijn. Een hele dikke pil die past in een lijn van verschillende kookbijbels uitgegeven door Carrera Culinair.
Uiteraard zijn er meer BBQ kookboeken op de markt en wellicht is de eerste reactie dat er niet nog een BBQ boek noodzakelijk is. Dat is beslist niet zo. De BBQ Bijbel van Julius Jaspers gaat voornamelijk over een BBQ met een deksel. Het gaat namelijk over echt BBQ-en. Julius gaat vrij diep in op de voorbereiding en technieken en de eerste 80 pagina’s krijgen we dan ook alles te lezen over vlees en de behandeling daarvan, de benodigde materialen, de wijze van BBQ-en, vis schoonmaken en nog veel meer. Niet alleen erg handig als je alles wilt weten over koken op de BBQ maar ook bruikbaar voor andere (kook)gelegenheden. Na deze pagina’s boordevol tips en informatie die je zeker niet moet overslaan beginnen de recepten. De zijkant van de pagina’s hebben een kleurblokje zoals je dat ook wel bij echte bijbels ziet, om aan te geven waar een nieuw hoofdstuk begint. En dat zijn er heel wat want we praten al snel over zo’n 250 recepten in de hoofdstukken Groente, Vis, schaal- en schelpdieren, Gevogelte, Rund, Varken, Lam, Burgers, Spiesjes, KCBS (uitleg in het boek), Bijgerechten, Condimenten en Zoet. Allemaal voorzien van zeer smakelijke foto’s en allergenen-iconen waarvan we achterin het boek ook de verklaring aantreffen. Ook bij de recepten zelf treffen we nog extra tips en trucs aan.

De recepten zijn duidelijk en vrijwel allemaal voor zes personen want BBQ-en doe je vaak met meer mensen. Uiteraard treffen we de gangbare BBQ gerechten aan zoals saté en merquez maar over het algemeen is het boek gevuld met recepten die een heel bijzondere draai geven aan het zo overbekende ‘gewone’ BBQ-en. Van Ananas rôti met passievrucht en vanillesabayon, Bourbon Bacon Burger, Khobz (Marokkaans brood), Gepofte biet met macadamianoten, Vietnamese buikspekspiesjes, Longhaas met groente uit de as tot Rode poon geroosterd in papier en nog veel en veel meer. Teveel dus om op te noemen en bijna ondoenlijk om te beslissen welk recept je eerst zult proberen. Heel veel van de gerechten kunnen ook in de oven of in de grillpan gemaakt worden en de bijgerechten kun je natuurlijk overal bij eten. Maar het boek concentreert zich echt op de BBQ met een deksel. En wie die nog niet heeft zal deze na lezing van dit boek vast en zeker willen aanschaffen. Voor de echte BBQ liefhebber zal dit boek alle andere BBQ boeken overbodig maken.

Carrera – € 29,95 – ISBN 9789048832507

Koop bij bol.com