Nigel Slater schrijft al tientallen jaren kookboeken en columns naast TV optredens. De meest recente die in het Nederlands verschenen, zijn zijn Keukendagboeken en de serie Greenfeast. Mocht je die niet in je bezit hebben, treur dan niet. Want nu is er Keukenkronieken. Hierin verzamelde Nigel tijdens de pandemie zijn ultieme recepten en verhalen over eten.

Keukenkronieken

Als je Nigel Slater zijn recepten moet kenmerken dan is dat eenvoudig en casual, maar zeker niet onzorgvuldig. Juist in het nauwgezet de tijd nemen om een enkele taak uit te voeren schuilt voor Nigel het genot van koken. Zonder te streven naar perfectie. Want zijn motto is: laten we gewoon iets lekkers maken en plezier hebben.
Je merkt aan Keukenkronieken dat hij een voortreffelijk schrijver is die heerlijk kookt. Het is dus zowel een boek met verhalen over eten als een verzameling met recepten. Een persoonlijke verzameling van juist die gerechten die Nigel zelf keer op keer klaarmaakt.

Aan het eind van de inleiding krijgen we inzicht in Nigels’ basics qua uitrusting en essentiële recepten; een dressing, marinade, messen en bakvormen om een paar zaken te noemen. Alles redelijk simpel en eenvoudig. De rest van de 500 (!) pagina’s is gevuld met gerechten die stuk voor stuk uitnodigend zijn. Uitnodigend om te maken, om over te lezen maar vooral ook om te delen met familie, vrienden of het gezin.

Soep, brood, dagelijkse gerechten en feestmaaltijden, een hoofdstuk over kiprecepten en pasteien. Zoetigheden in de vorm van taarten, pudding, cakes en koekjes bij de thee. Je bent op bezoek bij Nigel en leert hem kennen aan de hand van zijn intieme verhalen over herinneringen aan eten. Of het nu een met zijn peettante gedeeld blik Campbell’s aspergesoep is, of het laatste hapje uit de koelkast voor het slapen gaan.

De verhalen zijn in Keukenkronieken net zo’n genot als de recepten. Op de enorme hoeveelheid recepten is het hem vergeven dat ik vergeefs zoek naar spinazie in de kruidenpannenkoeken met spinazie en champignons (behalve in de titel dan). Het is ondoenlijk om je een indruk te geven van het soort gerechten dat de revue passeert. Blik vooral eens in het inkijkexemplaar.
Dit zou wel eens mijn nieuwe basiskookboek kunnen worden. Juist vanwege de bedrieglijk eenvoudige en simpele recepten. Meer heb je niet nodig.

Keukenkronieken – Nigel Slater – Fontaine uitgevers – ISBN9789464041439 – €34,99