Wie het TV programma BinnensteBuiten kent, heeft Sharon de Miranda daar al vast eens zien koken. En een aantal recepten van haar hand verscheen in Het BinnensteBuiten kookboek. Nu heeft ze een eigen kookboek uitgebracht Colorful Food.

Colorful Food

Haar multiculturele achtergrond vind je terug in haar kookstijl. Al van jongs af aan was ze te vinden in de keuken. Het is dan ook geen verrassing dat ze een koksopleiding volgde. Door de liefde voor haar kinderen is haar liefde voor eten in een ander daglicht komen te staan. Bewust eten leverde uiteindelijk zestig kilo gewichtsverlies op. En interesse voor duurzaamheid en seizoensproducten. Kenmerkend voor haar zijn kleurrijke recepten, verrassende combinaties en gerechten die geschikt zijn om te delen met familie en vrienden.

Colorful Food is ingedeeld op seizoen na een paar inleidende hoofdstukken over onder meer voorraad en algemene uitleg over de recepten. We beginnen in de zomer. Hier valt direct de kleurrijke fotografie van But First Salt op. De gerechten zijn divers en uit alle windstreken; Surinaams, Mexicaans, mediterraan. En verrassende combinaties. Zo gaan er aardbeien in de sperziebonensalade. Veel recepten zijn vegetarisch of vegan, wat middels gebruik van icoontjes direct zichtbaar is. Heb je zelf wel eens seitan gemaakt? Sharon laat zien dat dat niet moeilijk is.

De herfstgerechten zijn wat meer comfort food en bevatten wat vaker kip of vlees. Ook hier recepten uit alle culturen.; lasagne, nasi, dahl en falalel. Maar dan wel lasagne van pompoen en nasi gemaakt met bloemkoolrijst. En zelf paneer (een Indiase kaas) maken blijkt net zo makkelijk als seitan bereiden. In ieder seizoen hoofdstuk vind je zowel soep, salade, hoofdgerechten, gebak en nagerechten.

Al die verschillende recepten kun je goed terugvinden in de drie registers. Je kunt zoeken op ingrediënt, op gang of op type gerecht. De winter is bij uitstek geschikt voor stamppotten en zwaardere soepen. Colorful Food staat vol met twists zoals spruitjes in een quiche, boerenkool met zoete aardappel en zuurkoolsoep bijvoorbeeld.

De lente is het een na laatste hoofdstuk en mijn favoriete seizoen. Heerlijk als de eerste groene blaadjes weer in de moestuin verschijnen. Dat zie je terug in Sharon’s spinaziesoep of de spring rolls. Niet alles is zo strak in te delen in seizoenen en dan geef je het gewoon een plekje waar nog ruimte was. Zoals de overheerlijke walnotentaart, waarbij je de walnoten die je in de herfst geraapt hebt en in de winter bewaard in de lente verwerkt.

Na vier seizoenen volgt nog een hoofdstuk met extra’s. Hier vind je recepten voor verschillende sauzen, tafelzuur, sambal, milkshakes en smaakwater. Plus een handige overzichtskalender van groente en fruit in het seizoen.

Ik zou zeggen zet Colorful Food op het aanrecht en kook er minstens een keer per week uit. Dan kook je lekker, eenvoudig en verrassend met groenten en fruit uit het seizoen.

Colorful Food – Sahron de Miranda – uitgever Terra – ISBN 9789089898944 – €29,99