Alexandra Besel alias Fabulous Food Fan is creative director van Biorganised! en oprichter van Fabulous Food Productions. Ze gelooft in gezond en duurzaam door te inspireren op een niet dogmatische manier. Haar motto: “Geniet, zoek de balans, alles met mate, gooi zo min mogelijk weg en gebruik minimaal bewerkte producten.
Haar boek Feest voor iedereen met modulair koken is ontstaan doordat er ook in haar gezin allergieën en intoleranties zijn. Dat Alexandra duurzaamheid hoog in het vaandel heeft blijkt wel uit de suggesties die ze door het boek heen geeft. Wat is de houdbaarheid van eventuele restjes, tips voor onderdelen die verder niet in een recept gebuikt worden en een handig lijstje met hoeveelheden die je per persoon moet rekenen om te voorkomen dat je eten weg moet gooien.

Na een inleiding over de voedingsfilosofie van Alexandra, volgt een stevig hoofdstuk ‘De Basis’. DIY mayo, ketchup, notenspreads maar ook hoe je ei, melk en geraffineerde suiker vervangt. Plus natuurlijk glutenvrije bakmixen. Het hoofdstuk ‘Vroege Feesten’ levert een combinatie van ontbijt- en lunchgerechten. ‘Kleine Feestjes’ voorziet in twee verschillende uitgebreide menu’s; een voor de lente & zomer en eentje voor de herfst & winter. Hier vinden we ook de eerste echte modulaire gerechten. De basis van de zoodles met tomaten-venkelsaus is lactose- en glutenvrij, maar de optionele gevulde courgettebloemen zijn niet voor iedereen geschikt want die bevatten ricotta.

‘Groot Feest’, zoals de naam al doet vermoeden, geeft een keur aan gerechten die je op grotere feesten en partijen kunt serveren. Hier valt op dat de opbouw niet meer modulair is. De vispastei had vrij simpel lactosevrij gemaakt kunnen worden. Datzelfde geldt voor de vega shepherds’ pie die nu door 2 eetlepels  bloem niet glutenvrij is. Uiteraard zijn er ook gerechten voor iedereen zoals de roodlofschuitjes. Het hoofdstuk gewijd aan wildplukken en wild fermenteren, ‘Wilde Feesten’ is zeker leuk en leerzaam maar heeft op zichzelf weinig raakvlak met gluten- en lactosevrije gerechten voor feestjes. Er staan trouwens wel heerlijke recepten in. Wat dacht je van kweeperenlikeur of wilde gans?

We gaan de tuin in of het balkon op voor ‘Buiten Feesten’ met spiesen, gemarineerde groenten en samosa’s. Door te variëren met de vulling is er voor iedereen wel een variant geschikt. De rooibos-ahorncake is een waar spektakelstuk net als de hartige caprese-“cheese”cake. Voor die laatste moet je wel zelf cashewkaas met probiotica maken. Last but not least geven we een cocktailparty met mocktails (zonder alcohol), vocktails (fruit & groente) cocktails en natuurlijk ook lekkere hapjes.

Het boek is trouwens niet geschikt voor mensen die aan coeliakie lijden – een ernstige vorm van glutenintolerantie – omdat in het boek parelgort, haver en spelt worden gebruikt. Bijvoorbeeld de blini’s gemaakt van haver en de parelgortrisotto uit het hoofdstuk Kleine Feestjes. Die zijn niet glutenvrij volgens de coeliakie-vereniging.
En ghee is niet geschikt voor mensen met een melkeiwitallergie hetgeen in het eerste hoofdstuk wel beweerd wordt. Er staan slordigheidjes in: de winterse regenboogsalade bevat feta die over de salade wordt gestrooid. Handiger was geweest om de feta bijvoorbeeld apart als topping te serveren. De dovenetelsoep bevat crème fraîche (en dus lactose) en zo zijn er meer voorbeelden.

Alexandra heeft een dappere poging gewaagd om het iedereen naar de zin te maken: diegenen die een feestje geven, gasten die ‘gewoon’ eten en de gasten die geen lactose, gluten en/of geraffineerde suiker willen gebruiken. Voorwaar geen simpele opdracht dus en Alexandra maakt het zich zeker niet makkelijk.

Al met al is Feest voor iedereen een vrolijke mix van raw food, superfoods, vegetarische gerechten, puur plantaardig (vegan) en gluten- plus lactosevrije recepten. Het is daardoor wel wat rommelig. Advies: laat de recepten ook nog even checken door de degene voor wie je kookt zodat je zeker weet dat het feest wordt.

Fontaine Uitgevers – €19,95 – ISBN 9789059566644

Koop bij bol.com