KookDat voeding en gezondheid heel veel met elkaar te maken hebben weten we natuurlijk allemaal wel. Als we een frikandel speciaal naar binnen schuiven weten we heus wel dat dat niet zoveel ‘doet’ voor je lichaam en dat je beter andere keuzes kunt maken. Om je te helpen betere keuze te maken hebben voormalig huisarts Jacqui van Kemenade en de makers van Gezondnu en ZTRDG een boek samengesteld vol uitgekookte recepten voor een gezond(er) lichaam.

Van Kemenade heeft – volgens eigen zeggen – jarenlang als huisarts gedweild met de kraan open. Tegenwoordig noemt ze zichzelf dus voedingshuisarts met de missie om mensen te informeren over gezond eten en over de relatie tussen voeding en ziektes. Vooral de zogenaamde welvaartsziekten zijn veelal te voorkomen door elke dag de goede dingen te eten.

Het boek oog fris, licht en toegankelijk. De foto’s zijn helder van kleur en de gerechten zien er zeer smakelijk uit. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan de gezonheidsvoordelen van goede voeding, maar je krijgt ook allerlei andere tips om je te helpen voldoende te slapen, blessures te voorkomen, je weerstand te verbeteren en op een gezonde manier gewicht te verliezen.

Qua indeling is gekozen voor een verdeling van de recepten naar het gezondheidsvoordeel dat ze geven. Erg prettig is dat niet wordt gepretendeerd dat als je dat ene product nou maar eet, het allemaal wel goedkomt. Goede voeding alleen is niet voldoende, het is alleen wel een onmisbaar onderdeel van het hele proces om een gezond lichaam te krijgen en een gezond leven te leiden. In het boek wordt aan alle facetten aandacht besteed.

Zo lees je in het hoofdstuk dat gaat over sterkere botten, gewrichten en spieren hoe belangrijk beweging is, je leest hoe spierpijn ontstaat en wat botontkalking precies is. Daarnaast staat een lijstje met voedingstoffen die helpen je botten, gewrichten en spieren sterk te maken en te houden. In de serie recepten die volgen lees je hoe je deze ingrediënten op een smakelijke manier kunt bereiden. En zo heb je ook hoofdstukken over hart en vaten, goede spijsvertering, menstruatie en overgang en nog een aantal andere onderwerpen.

Kook! is een boek dat je niet aanzet tot het meedoen aan allerlei voedselhypes, heel verfrissend! Het daagt je uit de gezonde verstand te gebruiken en het geeft je informatie die je nodig hebt om verstandige keuzes te maken.

Bekijk op bol.com

Kook! – Jacqui van Kemenade e.a. – Mixcom Publish – ISBN 9789075690644 – € 22,95