Wie heeft er in deze donkere dagen voor kerst nu geen behoefte aan wat licht, warmte en lekker eten? We duiken massaal op de kerstversiering, trekken een lelijke kersttrui aan en doen ons tegoed aan kransjes, stollen en andere kerstspecials. We zouden maar wat graag ook even naar de sneeuw of naar de zon, maar dat zit er voor de meesten nu niet in. Voor de nodige portie escapisme zijn er gelukkig altijd nog de dikbesneeuwde kerstseries, maar ook sommige kookboeken helpen je een handje. Een boek over de Hawaïaanse keuken bijvoorbeeld lijkt misschien niet op zijn plek in dit jaargetijde, maar niets is minder waar. Wie even weg wil uit de lockdown – figuurlijk dan – bladert door Aloha: De heerlijke Hawaïaanse keuken en waant zich onmiddellijk in het paradijs.

Aloha is gemaakt door de Duitse journaliste Viola Lex en chef en foodblogger Nico Stanitzok. Het boek is meer dan een kookboek, het is ook een kennismaking met de eilandengroep Hawaï, de vijftigste staat van de VS. In de inhoudsopgave is dat meteen al duidelijk en zie je dat er tussen de meer dan 60 recepten ook achtergrondartikelen zijn opgenomen. Je vind informatie over de verschillende eilanden, de culinaire tradities en funfacts over Hawaï-shirts en island beats. Ook zijn er reportages van Viola waarin ze je meeneemt naar verschillende bekende en minder bekende plekken.

Bij de recepten legt Nico uit hoe de traditionele recepten worden bereid en welke invloeden je erin terugziet. Hawaï is beïnvloed door vele immigranten en in deze fusionkeuken herken je naast de Polynesische tradities onder meer Japanse, Chinese en Portugese elementen. Zorgvuldig en met oog en respect voor de Hawaïaanse cultuur wordt zo een aardig compleet beeld geschetst van dit paradijs op aarde.

De recepten zijn onderverdeeld in hoofdstukken als Pupu (hapjes), Bowls en Sweets. Klassiekers als de poké bowl, kalua pork en lilikoi cocktail (met passievrucht) zijn op Hawaï populair maar ook in koudere streken prima te maken met ingrediënten uit de super, toko en natuurvoedingswinkel. Exotisch fruit, veel vis en rijst, maar ook Angelsaksische invloeden (fish and chips) en Tex-mex ingrediënten vormen samen een vrolijke, kleurrijke keuken. Al die invloeden zie je bijvoorbeeld terug in de plate lunch, een bord met verschillende hapjes. De basis bestaat uit rijst, macaronisalade met een Amerikaanse hoeveelheid mayonaise en iets van vlees of vis. Voor de populaire loco moco-variant worden daar dan nog een hamburger en spiegelei aan toegevoegd.

Andere gerechten om thuis uit te proberen: chicken luau, kip met spinazie en kokosmelk; vis met mangosalsa; de malasada’s, gevulde donuts. En alle bowls natuurlijk, want die zijn makkelijk, gezond en bieden voor elk wat wils. Plus nog een snack voor oudjaar: popcorn met furikake, een mengsel van sesamzaad en nori. Sneeuw krijgen we waarschijnlijk niet, maar met Aloha schijnt de zon deze kerst volop. En dan dromen van zo’n traditioneel feestmaal, luau, met de hele ohana – de familie…

PLUSSEN
+ veel achtergrondinformatie
+ zonnige gerechten
+ bijzondere, onbekendere keuken
…EN MINNEN
– sommige ingrediënten lastiger verkrijgbaar
– je wilt onmiddellijk een reis boeken!

Aloha: de heerlijke Hawaïaanse keuken | Viola Lex & Nico Stanitzok
€ 24,95 |Uitgeverij Deltas
ISBN 9789044756852
Vertaald door Yvonne van ’t Hul-Aalders
Verkrijgbaar bij je lokale boekhandel en online.