1000 koken in Rotterdam
De Markthal in Rotterdam bestaat 10 jaar. Dat wordt gevierd met de uitgave van een historisch kookboek met de titel Een culinaire tijdreis – 1000 jaar koken in Rotterdam. Bij het bouwen van de Markthal werden heel veel archeologische vondsten gedaan; men vond met name werktuigen, kookgerei en voedselresten. Niet zover bij de Markthal vandaan is de plek waar 750 jaar geleden de stad Rotterdam is ontstaan.
Tijdtrap
Aan de hand van de vondsten maar ook met de hulp van historische kookboeken, schilderijen en prenten is zorgvuldig gereconstrueerd hoe mensen op deze plek kookten en leefden. De archeologische vondsten worden permanent tentoongesteld in het trappenhuis en de parkeergarage van de Markthal. Wie niet in de gelegenheid is die te bezoeken kan een kijkje nemen op de website De Tijdtrap waar meer informatie staat en ook filmpjes te zien zijn.
Een bonte verzameling
Een culinaire tijdreis is gemaakt door Arnold Carmiggelt (Stadsarcheoloog Archeologie Rotterdam), John Tholen (Conservator Bibliotheek Rotterdam), Alexandra van Dongen (Conservator Museum Boijmans Van Beuningen) en Manon Henzen (Culinair Historicus, eetverleden).
Het boek is een bonte verzameling van historische feiten, interessante weetjes, recepten, foto’s van de gevonden voorwerpen, schilderijen en prenten met tekst en uitleg en stukken uit oude kookboeken. Op de foto’s van de gerechten zien we ook de voorwerpen die men gebruikte bij het maken ervan.
Roffioelen
Manon Henzen zocht in de oude kookboeken de recepten die bij de voorwerpen en de gevonden voedselresten hoorden. Ze heeft de recepten ook geschikt gemaakt voor de koks van nu zonder de historie geweld aan te doen. Er bleven uiteindelijk 20 recepten over die niet vergeten mogen worden en waarvan je er een aantal zeker zult willen maken. De recepten hebben vaak bijzondere namen zoals Deuse geertjes, Roffioelen of Gekloven nonnen.
Als er bijzondere ingrediënten gebruikt worden dan krijg je ook de informatie waar je die kunt kopen.
Of het je gaat om de geschiedenis of om de gerechten, in beide gevallen is Een culinaire tijdreis een boek om van te smullen. Het is met zorg en vooral met veel deskundigheid samengesteld.
Zeer de moeite waard en van harte aanbevolen.
Een culinaire tijdreis | Manon Henzen, Alexandra van Dongen, Arnold Carmiggelt, John Tholen
Sterck en de Vreese | € 24,90
ISBN 9789464712230