De Alleseter van Joël BroekaertDe Alleseter van Joël Broekaert is geen kookboek, maar gaat wel voor de volle honderd procent over eten. Broekaert is culinair columnist voor Vrij Nederland en restaurantrecensent voor NRC Handelsblad. Ook verschijnt hij regelmatig aan talkshowtafels als er gepraat wordt over eten en koken. Hij is nieuwsgierig en straalt aan alle kanten uit dat eten zijn passie is. In De Alleseter zijn de columns die eerder verschenen in Vrij Nederland gebundeld.

De titel van het boek zegt veel. Broekaert probeert alles en vertelt op een zeer vermakelijke en toegankelijke manier over zijn ervaringen. Hij is groot voorstander van het kop-tot-staart eten waarbij alles wat eetbaar is aan een dier ook daadwerkelijk gegeten wordt.

Quote: “Als u biefstuk eet, moet u ook de kop van een koe eten. Anders is het hypocriet.”

In dat kader maakte Broekaert onder andere crispy dicks, een zoutje gemaakt van de penis van een stier waarover hij een zeer vermakelijk stukje schrijft. Hierin legt hij en passant ook nog even uit wat poffen precies is. Ook at hij de IJslandse nationale borrelhap gefermenteerde haai (“misschien wel het smerigste dat ik ooit gegeten heb“).

Naast vermakelijk door Broekaerts prettige en toegankelijke schrijfstijl, staat het boek ook vol met allerlei nuttige wetenswaardigheden waarmee je aan kunt komen bij de koffieautomaat op je werk. Zo lees je alles over panko en lees je waarom we kerrie eigenlijk “een specerijenmengsel waar zo veel kurkuma in zit dat je er een eigele roomsaus mee kunt maken” zouden moeten noemen. Je leest over het fenomeen smeltkaas, over hot sauce, over Johannes van Dam, over ansjovis en over aroma’s. En dat is nog maar een kleine greep uit de onderwerpen die voorbij komen.

Ben je geen lid van Vrij Nederland en lees je graag over onderwerpen die met eten te maken hebben dan raad ik je aan om De Alleseter op je verlanglijstje te zetten. Je leest makkelijk van verhaal naar verhaal en ik weet zeker dat de columns een glimlach op je gezicht toveren.

Bekijk op bol.com

De Alleseter – Joël Broekaert – Uitgeverij Podium – ISBN 9789057598654 – € 19,99

N.B. Met veel plezier heb ik gekeken naar de serie De Vijf Smaken van Joël, die via Uitzending gemist of Youtube nog wel terug te vinden zijn. Een absolute kijktip!