Proef Parijs aan je eigen keukentafel

Het kookboek Ma Petite Pâtisserie van Audrey Krief

Inkijkexemplaar op bol.

Je kijkt naar een heerlijk boek. Van patissier Audrey Krief. Om haar beter te leren kennen wordt ze geïnterviewd, bij wijze van voorwoord, door haar vriendin en foodstylist van dit boek Ajda Mehmet. Audrey vertelt over Parijs en patisserie, over Amsterdam en patisserie en, oh ja, de liefde, over patisserie en hard werken, over patisserie en inspiratie. Kortom, Audrey ís patisserie. Al 10 jaar. En nu is er een boek. Over patisserie.

Tips voordat je begint
De start van veel kookboeken en niet voor niets: voorbereiding. Want een goed begin is het halve werk: goed voorbereiden, voldoende tijd hebben, goed lezen. Doe je dit niet, dan staat de mislukking al handenwrijvend op je te wachten.
Wat ook handig is, is een lijst met bakbenodigdheden. Als je al een zoete bakker bent, heb je de meeste spullen vast in huis. Zo niet, dan heb je hier een handige lijst.
Audrey laat je ook duidelijk zien hoe je merg uit een vanillestokje haalt, hoe je zanddeeg in een taartring plaatst en hoe je een spuitzak voorbereidt. Zeker fijn als je dat nog niet eerder deed.

Recepten
Eerst komen de basisrecepten aan bod: allerlei (zand)deegjes, maar ook meringue, soezendeeg en bijvoorbeeld brioche.
En oooooh….een heel hoofdstuk crèmes! Maar liefst negen soorten, inclusief een vegan-versie.
In de hoofdstukken daarna volgen recepten voor allerlei gelegenheden, zoals ontbijt en brunch, bakken met kinderen, vrienden op bezoek voor het diner en ‘voor een speciale gelegenheid’. Daartussen vind je een prachtig hoofdstuk ‘Bij de patisserie’, met heerlijkheden die Audrey daar maakt en verkoopt: o.a. eclairs, choux, millefeuilles, tartelettes en natuurlijk (gelukkig!) Paris-Brest.

Lievelings
Ondanks de vele soorten heerlijkheden hoeft Audrey niet na te denken over wat haar lievelings is: madeleines! Ze verklapt dat ze deze elke dag eet. Het zijn ook leuke cakejes om met (klein)kinderen te maken, hoewel de wachttijd van 90 minuten wel vraagt om een tussenprogramma. Bij dit recept, maar ook bij veel andere, vind je onderaan nog een ‘Wist je dit?’ met tips of meer uitleg. Zo wordt bij de madeleines uitgelegd hoe ze aan hun bolle buikje komen.

Eclairs en nog meer lekkers
De éclair au café is waarschijnlijk de smaak die het meest geliefd is van alle eclairs die verkocht worden. De foto’s van deze lekkernij, het is een cliché, doen je onmiddellijk watertanden. De smeuïgheid glijdt van de pagina. Maar ook de Tarte aux Myrilles, oftewel het bosbessentaartje, ziet er heerlijk, gul en tegelijkertijd verfijnd, uit. En met de mooie Sapin de Noël, een kastanje-tompouce in de vorm van een kerstboom, is het elke dag feest.

Ma Petite Pâtisserie is een zeer verzorgd uitgegeven boek met mooie foto’s, duidelijke stap voor stap beschrijvingen van de heerlijkste zoetigheden. Mijn advies: ga direct door naar de Paris-Brest!

Ma Petite Pâtisserie | Audrey Krief
Becht | € 29,99
ISBN 9789023017394
Fotografie: Danique van Kesteren