De rijke Surinaamse keuken.

Suriname is het land waar Noni Kooiman als kind opgroeide en waar ze zich nog altijd thuis voelt als ze daar komt.
Noni Kooiman is geboren in Nederland, is half Surinaams en half Nederlands en woonde als kind in Suriname. Ze woont en werkt nu in Nederland, maar als ze terugkomt steekt de Surinaamse kant in haar de kop op.

Switi Sranan oftewel heerlijk Suriname is in vele opzichten een kleurrijk kookboek. Niet alleen de buitenkant valt op, ook de vertellingen, recepten en foto’s maken het tot een kleurrijk geheel.
Het is een prettig boek om te lezen en om uit te koken. Het bevat mooie verhalen over de diverse culturen die Suriname huisvest.
Noni Kooiman neemt je mee in de geschiedenis en cultuur van Suriname, met de diverse bevolkingsgroepen die in Suriname wonen, die naast en met elkaar leven, zoals de inheemse bevolking, de veerkrachtige Afrikanen, de Javaanse keukenprinsessen, maar ook vertelt ze over de Europese overheersing en het Chinese succes in Suriname. Een mooie inkijk in deze diversiteit die tot uiting komt in prachtige gerechten.

Van veel originele recepten in dit boek heeft Noni een eigen versie gemaakt. Maar ze heeft ook zelf recepten ontwikkeld. Ondanks de variëteit in de Surinaamse keuken zijn er nog veel gerechten die ze niet kende en daarom is ze op zoek gegaan naar de bevolkingsgroepen om samen met hen te koken en van hen te leren.
De recepten heeft ze alleen aangepast wanneer de ingrediënten in Nederland moeilijk verkrijgbaar zijn. Zo heeft ze de recepten toegankelijk gemaakt en wil ze  de liefde voor het land en de Surinaamse eetcultuur graag delen met Nederland.

Zoals ze zelf zegt: “Als je meer weet over waar iets vandaan komt en hoe een gerecht is ontstaan, geef je er meer om en krijgt het een speciale plek”.

In Suriname is het niet heel gebruikelijk om voor een specifiek aantal mensen te koken, toch heeft Noni Kooiman geprobeerd de recepten te baseren op 4 grote eters. Veel gerechten zijn de volgende dag nog lekkerder dus teveel klaar maken is geen probleem. Over de specifieke Surinaamse ingrediënten geeft ze duidelijke uitleg waar je ze kunt kopen.

Er zijn veel recepten, van soepen tot drankjes, maar ook klassieke gerechten zoals bijvoorbeeld roti, dahl en zelfs snert. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan basisrecepten. Laat je verrassen door de veelzijdigheid aan gerechten, voor elk wat wils.
Stap voor stap neemt ze je mee in het koken van de recepten en hele specifieke apparatuur heb je niet nodig.

Noni Kooiman is erin geslaagd om met Switi Sranan een fijn kookboek te maken dat je graag in huis zou willen hebben. Alleen al de omslag maakt je blij evenals de verhalen die je kennis laten maken met de Surinaamse cultuur.

Switi Sranan | Noni Kooiman
Carrera Culinair | € 35,00
ISBN 9789048861026