De amish en mennonieten in Amerika zijn religieuze gesloten gemeenschappen die – kort gezegd- de moderne tijd links laten liggen en eenvoudig leven op een, waar mogelijk, zelfvoorzienende manier. Dat betekent onder andere een eigen moestuin en veel inmaken. Logisch dus om die kennis te verzamelen in Vers van het land- koken, bakken, moestuinieren en preserveren met de amish.

Na een hoofdstuk vol moestuintips voor goede groei en bestrijding van plagen volgen heel veel recepten verdeeld in salades, soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, desserts en snacks. Ieder hoofdstuk wordt voorafgegaan door een korte Bijbeltekst.
De meeste gerechten zijn ingestuurd door dames na een oproep in The Budget. Dat levert een veelzijdig palet aan eenvoudige voedzame recepten op. Tegelijkertijd betekent dat ook dat er veel verschillen in aanwijzingen zijn. Je zult moeten opletten zo hier en daar. De Amerikaanse origine piept er zo nu en dan duidelijk doorheen qua keuze in smaken (pizzasoep, zoete pompoentaart) en ingrediënten: baking soda, cheddar kaas, kant-en-klare kruidenmixen, sauzen en bliksoep.

Het hoofdstuk inmaken waarschuwt terecht dat inmaken zorgvuldig moet gebeuren. Overigens staan zowel weckrecepten (afgevulde potten gedurende een bepaalde tijd in water koken) als inmaakgerechten (augurken in het zuur, jam) zusterlijk naast elkaar. Amerikanen maken vooral gebruik van een pressure canner, in Europa zijn we meer gewend om te wecken met een weckketel. Wil je je wagen aan de weckrecepten kijk dan eens op Weckenonline voor de juiste tijden. Je vindt in dit hoofdstuk uit Vers van het land ook aparte recepten als paardenbloemenjam en rode bietengelei.

Een receptenregister achterin maakt het kookboek compleet. Het is vooral een boek ter inspiratie: leg een moestuin(tje) aan, geniet van vers fruit en groente en maak in wat je over hebt voor de koude wintermaanden.

Koop bij bol.com
Vers van het land – Wanda E. Brunstetter – Ark Media – €25,00 – ISBN 9789033824234