foto recensie HLLonden! Een metropool, smeltkroes, multiculti stad en tegenwoordig ook een voedsel walhalla. Dat is wellicht wat verrassend daar Londen natuurlijk ook de hoofdstad is van Groot-Brittannië. Dit land staat niet bepaald bekend om zijn goddelijke keuken. Dat is aan het veranderen, mede door de koks en restaurants in Londen. We gaan op reis naar Heerlijk Londen!

Londen wordt ons geshowd door Cara Frost-Sharratt. Zij woont in Londen en schreef al meerdere boeken over de keuken en de places-to-be van deze stad. Op de kaft van het boek staat dat Fergus Henderson het voorwoord heeft geschreven. Wie?
Henderson heeft de Engelse keuken op de kaart gezet. Hij is wellicht de grondlegger van het nu zo populaire ‘van kop tot staart’. Met zijn eigen restaurants, St. John, heeft hij Michelinsterren behaald en ook vele jonge koks opgeleid die vervolgens hun eigen zaken openden. Zijn invloed op de Londense foodscene is enorm en heeft dan ook een eigen hoofdstuk in dit boek: The school of St. John.

Het boek heeft zes hoofdstukken waarin je wordt meegenomen door heel Londen. Je zwerft van de ochtendmarkt, naar een heerlijke lunch, gaat op bezoek in één van de foodhallen en strijkt neer in een mooi restaurant voor het diner. En de volgende morgen start je de dag met de perfecte Eggs Benedict in The Wolseley.
The Wolseley is een restaurant waar je de gehele dag kunt aanschuiven, wat chique is maar wel toegankelijk en gevestigd in een voormalige autoshowroom. Dit soort informatie staat beschreven op de ene pagina en op de pagina ernaast staan vele mooie sfeer foto’s. Zo is de opzet van dit boek.
Op de pagina erna komt (vaak) een leuke verrassing: wanneer je denkt de bladzijde om te slaan naar een volgend restaurant, vind je een recept van dat restaurant, van die markt of van die producent. Het is dus niet alleen een stadsgids maar stiekem ook een kookboek met zo’n 50 recepten.

Londense klassiekers is het eerste hoofdstuk. Hier lees je alles over de bekende zaken als The Ivy, The Ritz en River Café. Daarna komen de Nieuwe klassiekers aanbod. Hier kom je natuurlijk de in ons land zeer wel bekende Ottolenghi tegen.
Via de restaurants van The School of St. John kom je bij het hoofdstuk over de markten. Er worden acht markten besproken waaronder de Borough en de hippe Street Feast die overal oppoppen. In het vijfde hoofdstuk worden per buurt (8 buurten) nog de highlights beschreven. En het laatste hoofdstuk is gereserveerd voor een zevental producten. Zo is er extra ruimte gecreëerd voor de producenten die deze miljoenen stad mede voorzien van eten.

Londen is het! Om vele redenen, maar dus ook zeker om het eten. Of je nu binnenkort een bezoek brengt aan deze stad of heerlijk op de bank vakantie wilt houden dit boek brengt je in een vrolijk multiculti walhalla.

Heerlijk Londen – Cara Frost-Sharratt – Uitgever: Good Cook – ISBN 9789461431769 – €19.95