Bij de Duitse keuken denk je niet meteen aan vegetarisch eten. Eerder aan Sauerkraut mit Bratwurst und Bier. Marijne en Liesbeth Thomas bewijzen dat dat onterecht is. Marijne & Liesbeth Thomas zijn twee zussen die sinds jaar en dag boeken en tijdschriften maken. Met twee benen op Nederlandse bodem en twee op heuse Moezelgrond. Hun culinaire samenwerking leidde tot de oprichting van Uitgeverij Aagje Blok, waar tevens een blog aan verbonden is. Hun eerste kookboek, KOCH! Duitse keuken anno nu, verscheen in juni 2014 en nu dus een vervolg met KOCH! Vegetarisch.

Het kleurrijke softcover boek heeft een traditionele indeling: voorgerechten & snacks, koude & warme salades, bouillon & soep, hoofdgerechten en tot slot desserts & ander zoets. Tussendoor bevindt zich nog een leuk intermezzo met uitleg van diverse typisch Duitse ingrediënten en waar je die eventueel door kunt vervangen. Wist jij dat je in plaats van zuring, spinazie met sumak kunt gebruiken? En voor de liefhebber staan er ook nog een aantal filosofische Duitse uitspraken in KOCH! Vegetarisch.

Je zult makkelijk te maken, traditionele gerechten aantreffen met hier en daar iets aparts. Zoals de grappige saliemuisjes (salieblaadjes die in een jasje van bloem-witte-wijnbeslag worden gefrituurd) bij de kastanjesoep en de volkorenspaghetti met paardenbloem. Frankfurter Grüne soße, Spätzle, Kartoffel-Zwiebel-Rösti en Glühwein zijn zo maar een greep uit de vele traditionele gerechten die je in KOCH! Vegetarisch zult tegenkomen.

De Duitse keuken wordt, onterecht blijkt nu, voornamelijk geassocieerd met grote lappen vlees (denk Wienerschnitzel over de rand van het bord). Maar in de grote steden kun je prima vegetarisch of zelfs veganistisch eten. Vegan is booming in Duitsland – onlangs at ik in Berlijn een heerlijke lunch in een restaurant dat alleen vega en vegan kookt (Samâdhi, Wilhemstrabe 77 Berlijn). Nu kun je dus ook thuis typisch Duits en vegetarisch eten. En dat dat helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, met een ellenlange ingrediëntenlijst of langdurige bereiding bewijst KOCH! Vegetarisch.

Forte Culinair – €17,95- ISBN9789462501393
Koop bij bol.com