.Be our guest.Be our guest! is geen doorsnee kookboek. Eigenlijk is het helemaal geen kookboek maar alleen een kijkboek. Een echt koffietafelboek. Er staan wel behoorlijk wat recepten in maar of die voor de hobbykok maakbaar zijn is nog maar de vraag. Een aantal misschien wel maar om dan ook nog de borden op te maken zoals we dat op de foto’s zien is een kunst op zich.
Laten we eerst even kijken naar de inhoud van .Be our guest! en waar het over gaat.

Twee Belgische ambassadeursvrouwen maken met dit boek reclame voor het culinaire talent dat België rijk is. Zij zijn van mening dat een gastvrije ontvangst en het delen van het rijk gastronomisch erfgoed van België het land tot het kloppend hart van Europa maakt.
De dames hebben samen met hun gezinnen al in heel wat ambassades over de hele wereld gasten ontvangen en het beste van hun land laten zien.

In die ambassades en consulaten nodigen zij Belgische topchefs, sommeliers, patisiers, een kaasmeester en een chocolatier uit om met de beste producten uit België hun mooiste gerechten te bereiden.  Maar allereerst komt de etiquette aan de beurt. We lezen uitgebreid wat de spelregels zijn voor een gastvrije ontvangst en krijgen tips om een avond vlekkeloos te laten verlopen. Daar komt nogal wat bij kijken. Strenge regels die je maar beter goed kunt bestuderen alvorens aan tafel te gaan. En ook veel handige tips die zorgen voor een succesvolle ontvangst. Vervolgens maken we kennis met 7 topchefs en hun speciale creaties waarvan we ook de recepten krijgen. Er volgen nog meer specialisten met recepten voor een walking dinner, gezonde gerechten voor een business lunch, multiculturele gerechten en uiteraard de desserts.

Door middel van adembenemend mooie foto’s maken we kennis met de ambassades en consulaten waar al deze ontvangsten hebben plaatsgevonden. Ook de foto’s van de gerechten zijn oogstrelend mooi. Zelfs de buitenkant van het boek is bijzonder want er is een klein namaakdiamantje in de cover verstopt naast de titel. De grandeur van het leven op een ambassade of consulaat spat van het papier af. De pracht en praal van het ambassadeursleven en de ontvangsten maken dat je veelal niet verder komt dan staren naar al dat moois en genieten van al wat je ziet.

Een schitterend boek dat een inkijkje geeft in een bijzondere wereld.

Bekijk op bol.com

.Be our guest – Kathleen Billen en Kristin van de Voorde-Heidbüchel – Uitgeverij Lannoo – ISBN 9789401449793 – €45,–