recensie fotoDit is een kookboek waarvoor je (waarschijnlijk) iets verder moet kijken dan je neus lang is. The Green Kitchen at Home is het vierde kookboek van het stel David Frenkiel & Luise Vindahl. In dit deel komen de gerechten aan bod die zij thuis ook daadwerkelijk bereiden, hun favorieten. Het uitgangspunt van elk recept is: gezond eten waarbij je je goed voelt.

Waarom dan verder kijken dan je neus lang is?
In eerste instantie ontstaan er een paar afschrikeffecten wanneer je dit kookboek bekijkt. Het is het zoveelste vegetarische (om te bouwen tot vegan) kookboek van (Scandinavische) Foodbloggers van dit jaar. Zo populair en hip dat elke zichzelf respecterende uitgever met zo’n kookboek komt.
Daarnaast spat het gelukkige, prille gezinsleventje van de bladzijdes af. Noem het ‘Allerhande-gezelligheid’. Altijd wat lastig te plaatsen wanneer je dat thuis niet tegenkomt; bordjes verdwijnen niet uit zichzelf in de vaatwasser, ook niet na herhaaldelijk verzoek, sportkleren en schoolspullen liggen door het hele huis etc etc.
En als laatste komen ook die sneaky superfoods weer om de hoek kijken. Pudding gemaakt van chiazaad; brrrr, het blijft een enge, best wel onsmakelijke substantie.

Wanneer je wat moeite hebt met de bovenstaande sfeeromschrijving dan heb je voor dit kookboek wat meer geduld nodig. Maar laat dat nu net de moeite waard zijn!
En wordt je van de sfeerbeschrijving sowieso gelukkig dan is het ook zeker leuk om even verder te lezen.

De ruim 100 recepten in dit kookboek zijn verdeeld over zeven hoofdstukken: koelkastfavorieten, ontbijt, handige maaltijden, doordeweeks, in het weekend, spreads en bijgerechten en nagerechten. Je begint te bladeren en de gedachte “ hé, dit wil ik graag een keer eten” bekruipt je steeds vaker. Wat denk je namelijk van een pastasalade met aardbei en pesto of banaan-spinaziepannenkoekjes voor het ontbijt. Citroenricottalasagna en Pilav van zwarte rijst, linzen en aubergine zien er ook erg goed uit. En wat te denken van Bietenflensjes met warme blauwe-bessencompote en yoghurt om de dag mee af te sluiten.

De foto’s helpen ook mee, want die zijn kleurig en geven je ook zeker het gevoel dat het recept er zo zou kunnen gaan uitzien. Gisteravond stond hier Midden-Oosterse wraps met zoete aardappel op tafel en zeker niet voor de laatste keer. Het is een ideaal recept voor wanneer je een vegan, een vegetariër en een vleeseter aan tafel hebt. De meeste recepten in dit boek lenen zich daar uitstekend voor.
Het boek is geschreven voor vegetarische recepten, maar er staat zeer geregeld vermeld hoe je er makkelijk een vegan gerecht van kan maken. En vlees of vis is natuurlijk zelf zo toegevoegd.

De recepten in dit boek zijn dus de huisfavorieten van The Green Kitchen en kunnen ook die van jou worden. En wie weet krijg je uiteindelijk zelfs een zen-gevoel van al die mooie foto’s met het prille gezinsgeluk.

The Green Kitchen at Home – David Frenkiel, Luise Vindahl – Becht – ISBN 9789023015437 – €24,99