Terwijl half Nederland in afwachting is van de finale van Heel Holland Bakt, blader ik verlekkerd ‘Vruchtentaarten & ander gebak’ door. Zweden zijn zoetekauwen; ze hebben er zelfs nationale feestdagen voor (wafeldag op 25 maart en kanelbulle dag op 4 oktober). Maar de Zweedse Linda Lomelino houdt in haar laatste boek het meest van vruchtentaarten. Bekijk ook zeker eens haar heerlijke Engelstalige blog Callmecupcake met watertandend lekkere foto’s.

Het boek begint al met een aantal paginagrote prachtige beelden van taarten in wording; stijfgeslagen meringe om zo in te happen, een met bloem bestoven werkblad wachtend op deeg om uit te rollen enzovoort. We beginnen na een voorwoord van Linda met een taartenworkshop. Yes, dat is echt handig! Gewoon beginnen met de basis van verschillende soorten deeg. En dan al die tips en trucs om mooie afwerkingen te maken: vlechtwerk, golvende randen, bladeren. Een afbeelding van de effecten van het bestrijken van de taart met verschillende mengsels (ei, melk, etc.) zegt meer dan duizend woorden.

Nu we de taartenworkshop hebben gevolgd kan het echte werk beginnen. Een hoofdstuk vol met dichte taarten: appels, bosbessen, aardbeien, perziken en fantasievolle deksels passeren de revue. Met iedere keer weer paginagrote foto’s. Daar krijgt een mens trek in taart van. De kaneelbollentaart oogt spectaculair, kost een hoop tijd maar dan heb je ook een combi van kanelbulle, appels en dulche de leche nom nom nom.

Mijn favoriet zijn crumbles omdat het hier niet uitmaakt dat de bovenkant rommelig oogt, dat hoort juist zo. En het is een dankbaar nagerecht om te maken als je veel eters krijgt. Galettes is nog zo’n fijn hoofdstuk. Net als vloerbrood wordt deze taart niet in een vorm gebakken maar zó op een bakplaat. Door de taart vlak voor het bakken even in de vriezer te plaatsen houdt hij zijn vorm in de hete oven.

Dan gaan we over naar de minitaartjes met zelfs een recept voor de ultieme fröbelaars onder ons: prachtig versierde taartlolly’s. Gelukkig mogen we van Linda ook kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken, tenzij je natuurlijk echt een thuisbakker bent die dat zelf graag maakt (het recept voor eenvoudig bladerdeeg staat voorin). Het vijgengebak met mascarpone, rozemarijn en walnoten is een verrassend lekker combinatie. En nog is de koek niet op want er volgt een hoofdstuk met open taarten. De een nog fraaier en lekkerder dan de ander. Wat te denken van limoentaart met kokos en witte chocolade of een aalbessentaart met meringe. Qua calorieën raak je de tel kwijt maar dat mag de pret niet drukken. Taart is taart tenslotte en die eet je niet om af te vallen!

Tot slot geeft Linda nog een aantal recepten voor bijgerechten die bij een lekker stuk taart niet mogen ontbreken: vanille-ijs, vanillesaus, zelfgemaakte crème fraîche en karamelsaus met room bijvoorbeeld.

Koop bij bol.com

Vruchtentaarten & ander gebak – Linda Lomelino – Forte Culinair – ISBN 9789462501683 – €19,99