De Scandinavische keukenIn vrijwel alle Scandinavische landen wordt veel thuis gekookt. Uit eten gaan is er duur en bovendien eten de Scandinaviërs graag met de hele familie rond de tafel. Er is een voorliefde voor verse, met name biologische, producten die in een land als Denemarken niet veel duurder zijn dan niet-biologisch. Het boek “De Scandinavische keuken” begint met een interessante uitleg over de keuken van het Noorden. Alle landen hebben zo hun eigen specialiteiten en gewoontes. De laatste jaren staat de lichte “New Nordic Cuisine” volop in de belangstelling. Koken met verse producten van het seizoen staat centraal.

In plaats van de recepten land voor land op te nemen is er gekozen voor hoofdstukken waarin gerechten uit de diverse Scandinavische landen worden beschreven. We zien achtereenvolgens de hoofdstukken Knapperige broden en broodjes, Lekkere soepen, salades en snacks, Mals vlees en gevogelte, Vers gevangen vis en zeevruchten en Heerlijke desserts, taart en gebak.
Het eerste recept is er een die je direct wil proberen. Deense haverbroodjes met honing. Je roert de ingrediënten voor het deeg met een houten lepel door elkaar en laat het een nacht in de koelkast staan. De volgende ochtend schep je hoopjes deeg op de bakplaat en binnen 15-20 minuten heb je verse broodjes als ontbijt.

We gaan door met een Zweedse aardappelsoep met spekjes, zalm en garnalen. En uiteraard krijgen we ook het recept van de traditionele Zweedse Gele-erwtensoep met varkensvlees.
We krijgen ook heel veel ideeën voor Smørrebrød;  het Deense lunchgerecht bestaande uit (rogge)brood uitgebreid belegd met kaas, rauwkost, vis of vlees. Alles even kunstzinnig gepresenteerd.

Natuurlijk maken we ook Zweedse gehaktballetjes en zetten we zoute haringen in het zuur met rode uien en kruiden. De zalmburgers kun je ook met andere vissoorten maken. Als dessert maken we Vispipuuro. Dat klinkt als een visgerecht maar het is Finse bessenmousse die opgeklopt wordt met een beetje griesmeel en suiker. Het ziet er heerlijk uit. De Zweedse chocoladetaart is een beetje vochtig en kleverig vanbinnen. Dat hoort ook zo. De Zweedse brownies krijgen een laagje glazuur en worden bestrooid met kokos.

Naast alle prachtige foto’s uit de verschillende Scandinavische landen zien we zeer smakelijke foto’s van de gerechten. Gelukkig is ervoor gekozen om het boek te drukken op dik glanzend papier. Het komt de kwaliteit van de foto’s zeer ten goede. Een mooi en goed bruikbaar boek voor een prima prijs! Kijk vast even naar het inkijkexemplaar.

Bekijk op bol.com

De Scandinavische keuken – Simone Filipowsky – Veltman uitgevers – ISBN 9789048317059 – €15,–