Lucy Tweed is foodstylist en staat al van kinds af aan in de keuken en ze weet wat lekker en goed eten is.

Ze begon haar carrière onder de vleugels van Donna Hay en heeft van haar verse ingrediënten van het seizoen op waarde leren schatten.
Het boek Dit kookboek is je beste vriend heeft, in het Engels, dezelfde naam als het Instagram-account van Lucy Tweed: @EveryNightOfTheWeek. Dit account was oorspronkelijk bedoeld als etalage voor de gerechten die ze maakte voor haar gezin. Het bleek dat ze enorm veel volgers kreeg. Veel volgers die met dezelfde problemen kampen; ze hebben namelijk een baan, een gezin en willen toch voor een gezonde maaltijd zorgen. Lucy Tweed merkte dat het beter is om die strijd met zijn allen te voeren dan in je eentje. Vandaar dit boek.

De indeling van het boek is per dag. Iedere dag van de week krijg je recepten te zien die goed passen bij dat moment van de week. Lucy Tweed zegt zelf: “de maandag heeft potentie, frisse moed en een gevulde ijskast, terwijl je op donderdag vaak terugvalt op wat je nog in de vriezer hebt liggen en welke restjes er nog zijn.”. Hoe herkenbaar is dit?

Lucy Tweed kookt grotendeels op haar instinct. Kooktijden zijn een richtlijn en het komt vooral neer op het gebruiken van gezond verstand. Loop niet weg als je iets aan staat te braden en gebruik je zintuigen.
Voor Dit kookboek is je beste vriend werd ze gedwongen om met discipline te kijken naar de gerechten. Overal staan dan ook maten, gewichten en tijden bij. Maar ze moedigt vooral aan om zelf creatief aan de slag te gaan en om zelf aantekeningen te maken als je dat wilt. “Alles in het boek is subjectief en maak het je eigen. Als je al wat langer kookt weet je wat je wel of niet kunt doen, en als je net komt kijken: graag gedaan”.

De recepten in het boek zijn heel toegankelijk. De producten die je nodig hebt zijn goed verkrijgbaar. De gerechten zijn veelal snel, vers en gezond en over het algemeen niet ingewikkeld. Voor in het weekend is er tijd om iets nieuws te proberen of wat uitgebreider te koken. Soms noemt Lucy Tweed in een recept ingrediënten of tips die optioneel zijn. Niet per se noodzakelijk maar wel lekker of makkelijk.
De recepten zijn met vlees, vis of vegetarisch dus voor ieder wat wils.

De titel Dit kookboek is je beste vriend geeft al aan dat je het boek als een vriend kunt beschouwen. Zeker als je graag houvast wilt hebben in je drukke leven kun je voor iedere dag een gerecht uitkiezen en daar je inkopen op baseren.

Een aantal voorbeelden van recepten kun je zien in het inkijkexemplaar.

Dit kookboek is je beste vriend | Lucy Tweed
Uitgeverij Becht | € 24,99
ISBN 9789023016960