basic cookbookHet is een groot en zwaar boek dat Basic Cookbook. En toch staan er maar 50 recepten in. Nou ja, maar 50. Het zijn er in werkelijkheid veel meer. Want dit boek leert je variëren op bekende gerechten maar begint bij de basis.
Ieder gerecht begint met het recept voor de basis met daarbij de nodige extra informatie. Geen onnodig ingewikkeld gedoe. Daarna krijg je het recept van een klassieker gemaakt met het eerste recept. En als derde ga je echt variëren en indruk maken op je gasten met een wat ingewikkelder gerecht. En uiteraard ook weer vanuit diezelfde basis. Je kunt dus zeggen dat dit boek 3 x 50 = 150 recepten bevat. Via duidelijke infographics wordt alles stap voor stap uitgelegd.

De schrijver van het Basic Cookbook is voedingsjournalist Matthias F. Mangold die ook een kookschool heeft. Zijn missie is om jonge mensen de liefde voor het koken bij te brengen. Dat is ook in dit boek te merken. De recepten, met name de klassiekers, zijn vrij simpel en vaak gerechten die bij jongeren in de smaak vallen. Pas bij de variatie gaat het een stapje verder en komt ook de wat meer geroutineerde kok om de hoek kijken al zijn ook deze recepten voor iedereen vrij eenvoudig te maken.

We zien bijvoorbeeld een simpele Spaghetti met tomaat maar ook een recept hoe je om moet gaan met een braadstuk en de variaties daarop zoals Ossobuco of Reegebraad. Een hele gebraden kip kent geen geheimen meer en de variaties daarop zijn Eendenborst à L’orange (wie kip kan braden kan ook eend klaarmaken) of Gekruide kippenbouten uit de oven. Soep koken? Ja, maar dan wel eerst de bouillon zelf trekken en pas daarna maken we er heerlijke soepen van. Groente wokken kan iedereen en de variaties zijn Wok met rund, met kip of met vis. Bij ieder recept staan tips en trucs om nog meer te varieren en zelf gerechten te bedenken.

Een ideaal boek om te leren koken. Of je nu jong of oud bent, het maakt niet uit. Wie zijn eerste stappen in de keuken zet zal zeker enthousiast aan de slag gaan met het Basic Cookbook.

Bekijk op bol.com

Basic Cookbook – Matthias F. Mangold – Luitingh-Sijthoff – ISBN 9789024577613 – €24,99