Op ons balkon staat een kleine maar fijne BBQ. Een Lotus Grill want een echte met kolen en open vuur mag niet. Vrienden met tuinen hebben wel echte BBQ’s  dus wat dat betreft komen we niets tekort. Ik hou van BBQ-kookboeken al roosteren wij geen grote stukken vlees of vis. Wat ik het leukst vind aan een BBQ boek zijn alle bijgerechten. De rubs, marinades, salades, sauzen, broodjes en noem maar op. Dat zijn gerechten die je ook heel goed voor andere maaltijden dan alleen een BBQ kunt maken. Dus hoe leuk is het om nu het boek BBQ Bijgerechtjes te zien verschijnen. Met recepten voor spreads, salades en meer.

Ik kan je vertellen dat  we veel meer zien dan dat. Lena Söderström, foodstyliste en kookboekenauteur, staat bekend om haar inspirerende maar altijd eenvoudig te bereiden gerechten. BBQ Bijgerechtjes is het eerst boek van haar hand dat in het Nederlands is vertaald en we vallen direct met onze neus in de boter. Het boek begint met een piepklein voorwoord en daarna gaan we gelijk de keuken in. Geen pagina’s met ingrediënten of keukenbenodigdheden. Dat heeft Lena allemaal niet nodig. Zoals te verwachten is kun je alle gerechten bij een BBQ serveren maar als lunch, hapje of bijgerecht bij de hoofdmaaltijd misstaan ze zeker niet.

Zo zien we geroosterde wortels op een bedje van pesto en yoghurt. De wortels worden geroosterd in de oven en op kamertemperatuur geserveerd. En wat te denken van een tzatziki met citroen-rozemarijnolijven. Dat is een dip om u tegen te zeggen.
En het flatbread met hummus en gegrilde asperges is een volwaardige lunch. De gegrilde bloemkool met parmezaanboter is een aanrader als bijgerecht voor bij de avondmaaltijd.

De salades, sauzen, broodjes en verschillende boters wisselen elkaar snel af. De warme geitenkaasdip smeer je op stokbrood of je dipt er groente in. De krieltjessalade kan ook zo op tafel. De huisgemaakte ketchup is wel even iets anders dan ketchup uit een fles en de Aziatische coleslaw is simpel maar heel geraffineerd. We maken ook wat nagerechten zoals croissants met aardbeien, vanillericotta en balsamicosiroop. Of misschien maak je liever de panzanella van cake met gegrilde ananas, bessen en limoen-honingglazuur.

De gerechten in BBQ Bijgerechtjes zijn op veel fronten inzetbaar en zeker niet alleen bij de BBQ.
Er staan veel mooie foto’s in het boek en er is ook een uitgebreid register op alfabet. Een fijn smulboek.

BBQ Bijgerechtjes | Lena Söderström
Forte Culinair | €20,99
ISBN 9789000382248