Er zijn mensen die niet zo graag koken. Die bestaan echt. Vaak komt dat omdat ze niet goed kunnen koken. Het kost ze te veel tijd, te veel moeite en ze missen de kennis en kunde die nodig zijn om plezier in koken te krijgen. De TV-kok, kookboekenschrijver en culinaire alleskunner Ramon Beuk zou graag zien dat we allemaal echt lol krijgen in koken. Dus wat deed hij? Hij schreef WAYOOH! Da’s handig!

Het lijkt in eerste instantie op een kookboek want er staan recepten in. Heerlijke recepten. En toch is het niet echt een kookboek. De bedoeling is dat Ramon je leert koken middels tips, trucs en wetenswaardigheden zodat je er meer plezier in krijgt. Hij neemt je aan de hand en leert je hoe je alles omtrent een maaltijd goed kunt plannen en uitvoeren. We beginnen met drie dagen vooruit plannen. Voor drie dagen boodschappen doen en iedere dag lekker eten. We leren wat we doen met ingrediënten die over zijn omdat je er meer van moet kopen dan je direct nodig hebt. Hoe bespaar je tijd en geld en hoe bewaar je dingen? Kun je het invriezen of blijft het ook een tijdje goed in de koelkast?

Als we dat onder de knie hebben gaan we van drie naar vijf dagen vooruit plannen. En als je het boek helemaal doorgewerkt hebt kun je voor zeven dagen plannen, boodschappen doen en alle dagen van de week zonder stress koken en een prima maaltijd op tafel zetten. Ramon maakt ook graag goed gebruik van de vriezer. En een vriezer goed bevoorraden is net even iets anders dan hem domweg vullen met van alles en nog wat. Echt geweldig is het feit dat overal in het boek QR-codes staan veelal richting een video. We beginnen met een boodschappenlijstje.  Je checkt je basisvoorraad die in het boek staat en haalt de boodschappen die na het scannen van de QR-code op je mobiel komen. Vervolgens gaan we plannen en koken. Bij de recepten staan nog meer QR-codes en vaak ook instructies met wat je al kunt of moet doen voor de volgende dag.

Nu zou je kunnen denken “ik kan al koken en plannen dus wat moet ik met dit boek”. Fout gedacht! Ik durf er iets om te verwedden dat echt iedereen iets heeft aan de informatie (en dat is echt heel veel) uit WAYOOH! Vanwege alle QR-codes is dit boek eigenlijk veel dikker en veel uitgebreider dan het in papieren vorm is. En dan zijn er nog alle korte informatiestukjes tussendoor. Over pannen, messen en kies je voor gas of inductie en nog veel meer. Echt hoor, beginnende koks of mensen die de stress in de keuken kwijt willen moeten WAYOOH! nu direct aanschaffen. Overigens kan dat nu met korting via de website WAYOOH! Da’s handig. Je vindt er ook uitgebreide informatie en een inkijkexemplaar.

Een minder handige of enthousiaste keukenprins/prinses zal na zorgvuldig lezen en van alles proberen uiteindelijk zelf een weekplanning kunnen maken en meer plezier beleven aan een regulier kookboek. Al zul je voorlopig met de fijne recepten uit WAYOOH! zoet zijn. Lekkere no-nonsens gerechten zoals kabeljauw met kerrie-aubergines en rijst, gehakt-shoarma met gepofte knoflooksaus, pinda-bladerdeegpakketjes met gemberworteltjes of mihoen “speciaal”. Het is smullen geblazen. Heb je wat meer ervaring dan ga je vanzelf gerechten combineren. Dan eet je bijvoorbeeld de gemberworteltjes samen met een aardappeltaartje. Is het al duidelijk dat ik enthousiast ben? Dit boek gaat niet de kast in maar blijft voorlopig op de keukentafel liggen. Lezen, leren en QR-codes scannen. Dikke aanrader!

Via WAYOOH! kost het boek 24,50. Koop je er meer dan krijg je extra korting (cadeautip!)

WAYOOH! Da’s handig! | Ramon Beuk
New Energy | €29,50
ISBN 9789493049284