“Megenieten van samen koken kleint dit boek wil ik een brug slaan tussen de werelden van topkoks en kookliefhebbers” aldus chef Francesco van Kookatelier Wassenaar Otto e Mezzo.

Uit persoonlijke ervaring weet ik hoe ontzettend leuk en leerzaam het is om met een groep kookliefhebbers onder begeleiding van een echte chef op iets hoger niveau te koken dan je thuis gewend bent te doen. Al die prachtige recepten zijn meestal niet zo geschikt voor de doordeweekse hap en dus waag je je er niet zo snel aan. Des te leuker is het om af en toe eens de tijd te nemen en te “Genieten van Samen Koken” met gelijkgestemden.

De recepten in dit boek zijn gebruikt tijdens de kookclubavonden van Kookatelier Wassenaar Otto e Mezzo en er hebben zo’n 200 kookliefhebbers aan meegewerkt. Zoals ik al zei, zijn het geen simpele gerechten die je zo even in elkaar flanst. Het zijn wel recepten die je heel goed kunt gebruiken voor etentjes of speciale gelegenheden. Hoe klinkt bijvoorbeeld een tartaar van tomaat, cornichons, kappertjes, zwarte olijven en kwartelei als voorgerechtje bij het kerstdiner. Of een brickdeeg-buideltje met geitenkaas, honing/mosterdcrème en perzik.

Tussendoor lees je verhalen van de kookclubleden en over het plezier dat ze hebben in het samen koken en eten. Je leert hoe je een gerechtje mooi kunt presenteren. Zo zie je een tonijntaartje met ganzenrilette en een kwarteleitje gepresenteerd in een prachtige donkerrode aardbeiencoulis. Je moet er maar opkomen.

Verder vind je in dit boek inspiratie voor tussengerechtjes als een schuimig soepje van gele paprika, ravioli met eidooier en truffeltapenade of risotto met groene asperge en aardbeien.  Als hoofdgerechten kun je denken aan gerechten met lamsrack, kalfsoester, piepkuiken, eend of bresseduif. En wat denk je van nagerechten als een amarena-roomijstaartje, gekaramelliseerde panna cotta of een soufflé van boerenkwark en bosvruchten.

Nee, Genieten van Samen Koken is echt geen boek voor doordeweeks koken, maar daar is het ook absoluut niet voor bedoeld. Ben je een beetje handig achter de potten en pannen en geef je graag etentjes van iets hoger niveau, dan koop je met dit boek de wereld aan inspiratie en gegarandeerd veel “oehhhh’s” en “aaaaahhh’s” van je gasten.

Bekijk op bol.com

Genieten van Samen Koken, Groot Wassenaars Kookboek 2.0, ISBN 9789090304144, €38,50