dutch cooking todayDe Hollandse keuken staat internationaal nou niet echt bekend om zijn verfijndheid. Smaakvol en voedzaam is het vaak wel. Ik vond het erg leuk dat in het afgelopen seizoen van Masterchef Australië één van de kandidaten (met Nederlandse roots) een ‘stamppot’ ging maken. Maar de Hollandse keuken heeft natuurlijk veel meer te bieden.

Natuurlijk hebben we heel veel sterrenchefs die internationaal aan de weg timmeren, maar de ‘gewone’ kost die ‘s avonds bij ‘gewone’ gezinnen op tafel staat is toch wel behoorlijk verschillend van wat er in de grote restaurants op tafel staat.

Uitgeverij Kosmos heeft een (Engelstalig) boekje samengesteld met zestig ‘normale’ klassieke Hollandse recepten. Met dit boekje kun je vrienden en kennissen uit het buitenland kennis laten maken met het voedsel dat ‘s avonds op de Hollandse eetkamertafels staat.

Zo staat erin hoe je poffertjes (tiny cheese pancakes with herb butter) moet maken, hoe je klassieke Hollandse appeltaart (Dutch Apple Pie) of Brabant Sausage Rolls maakt. Zo’n boekje was er volgens mij nog niet.

Ook kun je je vrienden, familie of kennissen uit het buitenland laten zien hoe je wentelteefjes maakt, of bitterballen of Cauliflower Soup with Cheese Puffs.

Zelf heb ik afgelopen weekend de andijvie stamppot met champignons en kaas gemaakt volgens de letter van het recept, om te kijken of het allemaal een beetje klopt. Zo ook de rijstpudding met bruine suiker. En ja hoor: simpel, lekker en zo klaar.

Dutch Cooking Today is echt een leuk cadeautje om mee te nemen voor buitenlandse vrienden of kennissen of om bijvoorbeeld als Hollands bedrijf aan relaties te schenken. Voor de prijs hoef je het niet te laten in ieder geval.

Bekijk op bol.com

Dutch Cooking Today – Kosmos Uitgevers – ISBN 9789021569611 – € 8,99