Gewoon VolDaanHet is weer eens wat anders dan een kookboek. Gewoon VolDaan bevat wel een aantal recepten bevat maar die spelen geen hoofdrol. Dit boek gaat over de eeuwige strijd tegen de kilo’s. Een strijd die veel mensen kennen. Ook Daniëlle Zwanink kent die strijd. Het lukte haar om 23 kilo af te vallen en eraf te houden. Daar moet ze echter wel het nodige voor doen en dat gaat de ene dag beter dan de andere. Na het verliezen van de kilo’s besloot ze gewichtsconsulente te worden om ook anderen te kunnen helpen. Ze begon op haar facebookpagina te schrijven over haar dagelijks terugkerende pogingen om goed om te gaan met voedsel. Dat deed ze op zo’n humoristische wijze dat steeds meer mensen vroegen of ze haar verhalen in een boek wilde bundelen.

Dat deed ze met als resultaat een verzameling blogs die steeds een glimlach op je gezicht toveren. Ze vertelt over het feit dat ze is gaan hardlopen. In het begin haalde ze hooguit 90 seconden maar uiteindelijk liep ze een halve marathon. In alle verhalen is de rode draad steeds die strijd tegen de kilo’s. Hoe gedraag je je op een verjaardag en wat zeggen mensen eigenlijk allemaal tegen je. Soms sla je alle adviezen in de wind omdat je emoties de overhand krijgen. Stress en hormonen kunnen het je erg moeilijk maken. Hoe kom je zonder iets te kopen langs de warme bakker?

Nergens een opgeheven vingertje of adviezen die je echt moet opvolgen. Daniëlle weet als geen ander dat dat niet werkt en dat geen dag hetzelfde is. Haar strijd gaat onverminderd door maar gelukkig wel met een dikke glimlach en soms ronduit schaterend. De tips over wat je nooit moet zeggen tegen mensen met overgewicht zou je iedereen willen laten lezen. Het hoofdstuk over poep is grappig maar stemt ook tot nadenken. Je gaat al lezend toch nadenken over je eigen eetgedrag. De herkenning is dan ook groot. De korte columns lezen heerlijk weg terwijl je ook nog het nodige opsteekt.

Daniëlle moet vooral doorgaan met schrijven want dat kan ze heel goed. Een erg leuk en nuttig boekje dat smaakt naar meer.

Bekijk op bol.com

Gewoon VolDaan – Daniëlle Zwanink – Adoremi – ISBN 9789082646047 – €19,95