Inkijkexemplaar op Bol.com

De kookboeken van De Zilveren Lepel zijn zo onderhand wel een begrip in kookboekenland. Grote dikke boeken die de authentieke Italiaanse keuken onder de aandacht brengen. De eerste uitgave van De Zilveren Lepel was een algemeen kookboek met de beste recepten uit alle Italiaanse regio’s. Het is inmiddels een klassieker. Daarna volgden aparte uitgaves over o.a. pasta, groente, vlees en zelfs een uitgave voor kinderen. Nu is er De Zilveren Lepel Bakboek en als het erom gaat welke van de boeken het grootste en de dikste uitgave is dan zou deze het weleens kunnen winnen. Het is dan ook een erg complete uitgave geworden.

De inleiding bevat veel informatie over ingrediënten en het benodigde gereedschap. Er zijn veel tips die je op weg helpen en die zelfs voor de ervaren bakker nog nuttig zijn om te lezen. Na de inleiding volgen 50 basisrecepten voor allerlei deegsoorten. Van Pizza tot pastei en van bladerdeeg tot verrijkte degen alsmede crèmes en glazuren. We leren hoe we een deeg blind bakken en de manier waarop het bakpapier passend gemaakt kan worden voor een ronde vorm is ingenieus bedacht. Al deze basisrecepten zijn voorzien van kleine stap voor stap foto’s zodat er niets mis kan gaan.

Pas als je die basisrecepten onder de knie hebt kun je volop aan de slag met de overige recepten. In totaal staan er zo’n 140 recepten in het boek met paginagrote foto’s van het eindresultaat. Er zijn 90 recepten die meer geschikt zijn voor de ervaren bakker maar dat word je vanzelf als je begint met de wat eenvoudiger recepten. Er staan bijvoorbeeld vier verschillende meringues in. Een Franse, een Italiaanse, een Zwitserse en een Dacquoise meringue (met noten). Daar maken we dan weer heerlijke dingen mee.

Als je De Zilveren Lepel Bakboek net in huis hebt zul je eerst weinig anders doen dan bladeren. Het een is nog mooier en lekkerder dan het ander. Alle taarten, koekjes, banket, desserts en nog veel meer zijn oogstrelend en heel vaak zul je denken “dat kan ik ook”. Je hoeft ook niet altijd de prachtige versiering en opmaak 1 op 1 na te doen. Zo zie ik een chocolade-aardbeientaart die ik prima zou kunnen maken. Alleen de rand van chocola is zo kunstig dat ik die weg zou laten. Dat moet ik eerst gaan oefenen. Het is niet allemaal gebak wat de klok slaat. We leren ook dingen als botercrème en verschillende soorten mousse maken.

Er zijn desserts die de show stelen bij ieder etentje. Citroenricottamousse met chocoladevulling of papaja-passievruchtmousse. Er zijn semi freddo’s zoals een citrus-saffraansemifreddo en een semifreddo-cassata met sinaasappelmarmelade.
De Zilveren Lepel Bakboek gaat veel verder dan alleen maar taarten en gebak. Het is eigenlijk geen bakboek maar een patisserieboek. Er komt zoveel aan de orde dat het geen wonder is dat het zo’n groot boek is geworden. Bij ieder recept staan kleine pictogrammen die je in een oogopslag laten zien of een recept glutenvrij, zuivelvrij, vegan of vegetarisch is. Je ziet of je 5 ingrediënten of minder nodig hebt en of je een recept in minder dan 30 minuten kan maken. Uiteraard staan ook de kooktijd, oventijd e.d. allemaal vermeld.

Voor iedereen die graag bakt is De Zilveren Lepel Bakboek een aanwinst. De prijs is stevig maar daar is het boek dan ook naar. Hou je van bakken? Mis dit boek niet. Het is aanrader!

De Zilveren Lepel Bakboek
Unieboek Spectrum | €47,99
ISBN 9789000384389