Pierre Winkler is jarenlang leraar geweest en, zoals hij zelf schrijft, leraren hebben in enige mate last van missiedrang. Naast feitenkennis en vakinzicht willen ze vaak ook nog wat extra’s meegeven.
Met het schrijven van dit boek heeft Pierre Winkler geprobeerd iets van de schoonheid van de kookkunst over te dragen. Hij wil dat je ervaart dat koken een passie kan zijn waar je blij van wordt zodat je al het andere om je heen vergeet.

De koppeling tussen koken, eten en levenskunst heeft hij onder andere van de filosoof Plato, voor wie het streven naar schoonheid de zin van het leven bepaalde. En van Nietzsche, een filosoof in een leven vol passie.
Tijdens een schoolreis naar Italië werden leraren en leerlingen iedere dag meegenomen naar Italiaanse restaurants en winkels om lekkernijen te proberen. Pierre Winkler heeft toen ten volle beseft, geleerd en ervaren dat liefde voor lekker eten, de passie om het te maken en het genot van het eten een vorm van levenskunst is.

In dit boek komen geen recepten met vlees, vis, rijst of pasta voor en Pierre Winkler legt het waarom van deze keuze uit. Het sentiment van vlees en vis eten veranderde bij hem in de loop der tijd. Door de bio-industrie, de belasting op het milieu en daarnaast nog een flinke hap uit de huishoudpot en de wording van dit boek veranderde zijn visie op het eten van vlees en vis. Het weglaten van rijst en pasta had te maken met besparen op calorieën. Maar wil je toch vlees, vis, rijst of pasta toevoegen dan zegt hij: “ga gerust je gang en geniet ervan”. Ze zijn prima zelf toe te voegen aan de recepten.

De Winkler keukenprins bevat meer dan honderd maaltijden en desserts. De maaltijden bestaan uit groentecomponenten met twee of drie gerechten die je naar eigen inzicht kunt combineren. Alle gerechten zijn eenvoudig en van tevoren klaar te maken. Je kunt je gasten verrassen met een diner maar de recepten zijn ook goed bruikbaar voor de dagelijkse maaltijd.

Wat opvallend is in het boek is dat ook bijna alle desserts groenten bevatten. We zien bijzondere combinaties zoals bijvoorbeeld een pannacotta van witlof met karamelsaus en crème fraîche of een spinazie yoghurt cake.

Het boek oogt rustig door de inhoud en de goed opgestelde recepten met tekeningen erbij. Er staan geen foto’s in het boek. Wil je verrast worden door wat er allemaal mogelijk is met groenten dan is De Winkler keukenprins fijn om te hebben.

De Winkler keukenprins | Pierre Winkler
Uitgeverij Citrus | € 29,95
ISBN 9789493180222