Een culinaire lovestory

De Israëlische keuken is en blijft onverminderd populair. Maar met name de stad Tel Aviv wordt regelmatig afgeschilderd als de culinaire hot spot van het land. De vader van Lori Dardikman is geboren en getogen in Tel Aviv en dompelde zich in zijn jeugdjaren graag onder in het uitgaansleven en wist precies de plekken te vinden waar je heerlijk kunt eten en drinken. Zijn komst naar Antwerpen bleek definitief omdat hij daar de liefde van zijn leven ontmoette. Lori Dardikman besliste op haar twintigste dat zij zelf Tel Aviv wilde leren kennen. Ze ging voor een korte vakantie en bleef er uiteindelijk twee jaar. Terug in Antwerpen ontmoette zij Tom Sas die een mooie carrière in de horeca aan het opbouwen was en al eerder zijn hart verloor aan Tel Aviv.

Inmiddels zijn ze al aardig wat jaren samen, hebben ze twee dochters en runnen maar liefst vijf restaurants waaronder Boker Tov. Een restaurant waar iedereen zich thuis voelt en keuken uit het Midden-Oosten de boventoon voert. Tijdens de eerste lockdown ontstond het idee om Boker Tov te starten en ondanks de niet zo rooskleurige tijd openden ze het restaurant. Vier dagen na de opening begon de tweede lockdown en moesten ze de zaak weer sluiten. Ze lieten zich niet uit het veld slaan en bedachten een afhaalbox die een groot succes werd. Zo succesvol dat ze zelfs tijdens de tweede lockdown al een volgende zaak openden.

Een kookboek kon niet uitblijven en zodoende verscheen Boker Tov. Een naam die zoveel betekent als ‘goeiemorgen’ maar ook ‘laat het een fijne dag worden’. En als je de keuken ingaat samen met Boker Tov dan gaat dat helemaal lukken. In acht uitgebreide hoofdstukken zien we watertandend lekkere gerechten voorbijkomen. We beginnen met specerijen en smaakmakers en daarna volgt een aantal basisbereidingen. Na nog een aantal broden gebakken te hebben kan het ontbijt beginnen. Je zou zeggen dat je daarna lunch en diner krijgt maar niets is minder waar. In Boker Tov zetten ze namelijk graag allemaal verschillende hapjes en heerlijkheden op tafel. En dat zien we terug in het boek.

Van gerechten om te delen tot ‘big bites’ en zoetigheden en uiteraard een lekker drankje erbij. Het komt allemaal aan bod. Wie vaker een kookboek over de Israëlische of Midden-Oosten keuken heeft ingezien zal sommige gerechten wel herkennen. Veel zijn er ook nieuw of in ieder geval niet zo gangbaar. Zo zag ik een heerlijke saus met de naam Amba. Een pittige kruidige saus met als basis een mango. De Chickenschnitzel Boker Tov gaat vast heel goed samen met de Geroosterde wortelen met chermoula  en harissa. Echt smullen is een Sabich. Een pitabrood gevuld met geroosterde aubergine en een paar pittige sausjes. En zo gaat het maar door.

Aan het einde van het boek krijgen we nog wat tips voor het geval we naar Tel Aviv afreizen en lezen we een klein stukje over Laila Tov. Dat is de grote zus van Boker Tov en gevestigd op de hoogste verdieping van een kantoorgebouw in Antwerpen. Je zou zo in de auto stappen als je dat allemaal leest. Het is een fijn idee dat de heerlijke keuken van Tel Aviv zo dichtbij is. Sterker nog, met dit boek haal je die keuken je eigen huis binnen. Inclusief de mooie foto’s. Fijn boek!

Boker Tov | Lori Dardikman en Tom Sas
Uitgeverij Lannoo | €29,99
ISBN 9789401482554